De eerste wedstrijd verliezen en alsnog Europees kampioen worden? Het kan

De eerste wedstrijd verliezen en alsnog Europees kampioen worden? Het kan

19 juni om 19:00
Laatste update: 19 juni om 19:00

De Rode Duivels verloren maandag hun eerste groepswedstrijd op het EK. Kan een land dat aan het toernooi begint met een nederlaag alsnog het EK winnen? Ja, maar het gebeurde slechts één keer eerder. Nederland deed het in 1988 hopelijk België voor. 

De winnaars van de eerste vijf Europese kampioenschappen konden hun eerste wedstrijd niet verliezen. Waarom? Simpel. In 1960, 1964, 1968, 1972 en 1976 werkte men met een beperkt deelnemersveld op het zogenaamde eindtoernooi en meteen met een knock-outfase. De Sovjet-Unie, Spanje, Italië, West-Duitsland en Tsjecho-Slowakije lieten dus bij hun eerste duel geen steek vallen.

In 1980 kreeg het eindtoernooi een metamorfose. Men werkte voor de eerste keer met twee groepen van vier. West-Duitsland won op de eerste speeldag en ging ongeslagen naar de finale. Daar was het met 1-2 te sterk voor België. Een doelpunt van Vandereycken was voor de Rode Duivels te weinig vanwege twee treffers van Hrubesch. In eigen land domineerde Frankrijk het EK van 1984. Het won al zijn vijf wedstrijden op het toernooi.

Nederland geeft België hoop
Dankzij het EK van 1988 en Nederland weten we gelukkig dat je op de eerste speeldag een steek kan laten vallen. Oranje verloor immers – uitgerekend ook in Duitsland – zijn eerste groepswedstrijd met 0-1 van de Sovjet-Unie door een doelpunt van Rats. Daarna won het met 1-3 van Engeland en 1-0 van Ierland. In de halve finales speelde Nederland 'zijn finale'. Het won met 1-2 van West-Duitsland. In de eindstrijd kwam het opnieuw de Sovjet-Unie tegen. Door goals van Gullit en Van Basten mocht Nederland ondanks een nederlaag op de openingsspeeldag de beker in de lucht steken.

Het 'campingelftal' van Denemarken begon in 1992 met een 0-0 gelijkspel tegen Engeland. Later won het in de finale met 2-0 van Duitsland. In 1996 ging Duitsland in Engeland met de beker aan de haal. Voor de Duitsers begon het toernooi met 2-0 zege tegen Tsjechië en eindigde het met een 1-2 zege tegen … Tsjechië. Samen met Nederland speelde België de gastheer voor het EK 2000. Frankrijk was de uiteindelijk winnaar. In de finale versloeg het Italië met 2-1. Op de openingsspeeldag had het met 3-0 van Denemarken gewonnen.

In 2004 was Portugal in eigen land de grote favoriet op de eindwinst, maar op de eerste speeldag verloren de Portugezen met 1-2 van Griekenland. Een incident, toch? Helaas niet voor Cristiano Ronaldo en co. In de finale stond Portugal weer tegenover Griekenland en veroverde Charisteas zichzelf een plekje op de Olympus. In 2008 en in 2012 kroonde Spanje zich tot Europees kampioen. In 2008 won Spanje al zijn groepsduel. Vier jaar later begon het aan een toernooi met een 1-1 gelijkspel tegen Italië.

Tijdens het EK van 2016 was Portugal de eindwinnaar. In de groepsfase wonnen de Portugezen nul (!) duels. Met drie draws gingen ze via een achterdeur naar de achtste finales. Maar het was pas in de halve finales dat Portugal binnen de 90 minuten kon winnen, 2-0 van Wales. In finale werd Frankrijk met 1-0 verslagen. Bij het laatste toernooi tot nu toe won Italië naast al zijn groepswedstrijden ook de beker.

Conclusie
In heel de geschiedenis van het EK is het nog maar één keer voorgekomen dat een land zijn eerste groepsmatch verliest, maar alsnog het EK wint. Er is dus zelf statistisch gezien hoop. En hoop doet leven! O, ja. Op het WK gebeurde het twee keer dat een land zijn eerste match verloor, maar alsnog met de titel aan de haal ging. Het gaat om het Spanje van 2010 en het Argentinië van 2022. 

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.