Valse start voor de Rode Duivels, nederlaag tegen Slowakije

17 juni om 19:58
Laatste update: 17 juni om 20:09

De Rode Duivels hebben op het EK 2024 hun start volledig gemist. In de openingswedstrijd werd met 0-1 verloren van Slowakije. Ivan Schranz scoorde het enige doelpunt van de partij. Twee doelpunten van Romelu Lukaku na de rust werden afgekeurd.

Voor de aftrap had Tedesco een grote verrassing in huis. Niet De Cuyper begon als linksachter, maar wel Carrasco. Centraal in de as koos de bondscoach voor Faes en Debast. Als wingers koos de bondscoach voor Trossard en Doku.

De Rode Duivels begonnen sterk aan de match. Doku had meteen een goede actie in huis en via De Bruyne kwam de bal uiteindelijk bij Lukaku. De 1-0 leek in de maak, maar de bal wilde er niet in. Het zou voor Lukaku een voorbode worden van een frustrerende partij.

Domper door Doku
België was in de beginfase baas, maar na 7 minuten stond het toch op achterstand. Doku verspeelde achterin kinderlijk de bal en de Slowaken profiteerden optimaal. Schranz bracht tegen de verhoudingen Slowakije op een 0-1 voorsprong.

Echt van slag leken de Belgen niet, maar het tempo was de traag om Slowakije echt in verlegenheid te brengen. Er was controle en een paar kansjes, maar weer was het aan Belgische zijde voor de rust niet. Casteels moest dan weer met een goede redding de 0-2 voorkomen. Onder meer Debast, Trossard en Lukaku speelden niet de wedstrijd waarop ze gehoopt hadden.

Twee goals Lukaku afgekeurd
Na de rust kregen we hetzelfde spelbeeld. België was baas en drong aan. De Slowaken lieten komen en gingen liggen waar ze konden. België leek dan toch te krijgen wat het verdiende toen Lukaku alsnog de netten deed trillen. De techniek was de Belgen evenwel niet goedgezind en het Belgische feest ging wegens buitenspel niet door.

België moest daarna meer komen. Tedesco bracht na de rust Lukebakio, Tielemans en Openda. Die laatste leek een heldenrol te krijgen en Lukaku te bedienen. Opnieuw liet Lukaku de netten trillen, opnieuw ging het feest niet door. Na een tussenkomst van de VAR oordeelde de ref dat Openda hands had gemaakt. De gelijkmaker bleef zo uit en België verloor met 0-1.

Zaterdag krijgen de Belgen een kans om het recht te zetten. Dan staat het duel tegen Roemenië op het programma. De Roemenen wonnen eerder op maandag met 3-0 van Oekraïne. Op de slotspeeldag volgende week woensdag nemen de Rode Duivels het op tegen Oekraïne.