EK voorbeschouwing: geschiedenis tussen België - Slowakije

België en Slowakije delen een opmerkelijk hoofdstuk voetbalgeschiedenis

17 juni om 07:00
Laatste update: 17 juni om 07:00

De Rode Duivels staan voor hun eerste groepsmatch tegen Slowakije. In het verleden trof België Slowakije (en voordien Tsjecho-Slowakije) vooral in vriendschappelijk verband, maar er waren ook gedenkwaardige edities op het scherpst van de snede. VoetbalPrimeur.be dook in de geschiedenisboeken.

De allereerste confrontatie tussen België en toen nog Tsjecho-Slowakije is gelijk de opmerkelijkste. In 1920 stonden de landen tegenover elkaar in de finale van het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen in Antwerpen. Op curieuze wijze wonnen de Rode Duivels het duel en werden Olympisch kampioen. Het WK bestond nog niet, dus werd België in de internationale pers destijds betiteld als ‘de eerste wereldkampioen voetbal’. 

De ploeg van de Rode Duivels bestond in 1920 grotendeels uit ‘Front Wanderers’; soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog benefietwedstrijden hadden gespeeld om geld in te verzamelen voor de Belgische oorlogsslachtoffers. Bij de finale waren meer dan 40.000 mensen aanwezig, terwijl het stadion maar plaats had voor 25.000 bezoekers. Naar verluidt waren er in de nacht talloze gaten gegraven onder de omheining en hadden zo’n 15.000 fans zo een plaats bemachtigd. Ook het verloop van de match was uiterst eigenaardig: de Tsjecho-Slowaken besloten vlak voor rust, bij een 2-0-achterstand, het veld te verlaten uit protest tegen scheidsrechterlijke beslissingen. Ze weigerden voort te spelen en België werd uitgeroepen tot Olympische kampioen.

Zo gedenkwaardig als die eerste uitgave werd het nadien nooit meer. Het dichtstbij komt allicht de dubbele confrontatie in kwalificatiecampagne voor het WK 1994. In Praag wonnen de Rode Duivels met 1-2 door een late treffer van Alexandre Czerniatynski. De terugmatch in Brussel was allesbeslissend: het was het laatste duel in de groep en beide landen maakten nog kans op plaatsing. Verlies zou geen WK voor de Belgen betekenen en er was gekozen voor een defensieve speelwijze. Michel Preud'homme ontbrak en werd in doel vervangen door Filip de Wilde. Vroeg in de tweede helft moesten de Duivels met tien verder na rood voor Philippe Albert. De Wilde imponeerde nadien met fraaie reddingen en de Belgen plaatsten zich met 0-0 ternauwernood voor het WK. 

Die kwalificatiematch in november ’93 was tevens de allerlaatste interland die het Tsjecho-Slowaaks elftal in haar historie heeft gespeeld. Nadien speelden de Rode Duivels speelden drie keer tegen het zelfstandige Slowakije, alle drie keren waren het vriendschappelijke wedstrijden. Twee keer eindigde het in 1-1 en de laatste keer, in 2013, won België met 2-1. Eden Hazard zette zijn ploeg na tien minuten op 1-0 via een strafschop. De Slowaken maakten pal voor tijd gelijk, maar de ingevallen Dries Mertens tekende in de laatste minuut alsnog voor de winnende 2-1. 

Slechts één speler die in 2013 bij de Slowaken in actie kwam zit in 2024 nog altijd bij de selectie: Slovan Bratislava-middenvelder Kucka. Bij de Rode Duivels zijn Jan Vertonghen, Axel Witsel, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku maandagavond elf jaar later nog altijd van de partij.