STVV zocht tweede Fink en vond Lattanzio

STVV hoopt tweede Fink te vinden in Lattanzio: straffe connecties, weinig ervaring

15 juni om 19:35
Laatste update: 15 juni om 19:35

Sint-Truiden heeft het vertrek van Thorsten Fink naar KRC Genk doorgespoeld door zelf een nieuwe trainer aan te stellen. Met de 52-jarige Christian Lattanzio kwam een verrassende naam uit de bus, die in Europa nog geen enkele club heeft geleid. Maak je geen zorgen, VoetbalPrimeur.be stelt de man graag voor.

Het wordt hoe dan ook een primeur voor STVV: voor de eerste keer neemt een Italiaan het roer over. Lattanzio is wel degelijk geboren in Piacenza, al verdiende hij zijn sporen voornamelijk in de Angelsaksische wereld. Zoals dat gaat wanneer grote liefdes uit elkaar groeien, zocht het Truiense bestuur naar een profiel dat nauw aansluit bij dat van de verloren partner. Een tweede Fink, met andere woorden. Men hoopt dat Lattanzio de heropgeleefde tribunes verder kan begeesteren.

Wat in ieder geval al géén blauwdruk van elkaar is, zijn de spelerspalmaressen van beide heren. Waar Fink met Bayern München alles won wat er te winnen valt, voetbalde Lattanzio zelf nooit op professioneel niveau. Figuren als Domenico Tedesco en André Villas-Boas bewezen eerder al dat dat geen rem hoeft te zetten op een bruisende trainerscarrière. Die hoopt de Italiaan alvast uit te bouwen, met STVV als tussenstap. Zo gek lang staat hij nochtans niet op eigen benen.

MLS-ervaring
Pas een dikke twee jaar terug, eind mei 2022, nam Lattanzio voor het eerst een ploeg onder zijn vleugels. Dat gebeurde in de Amerikaans MLS. Charlotte FC zocht halverwege het seizoen naar een trainer en gunde Lattanzio zijn grote kans. Daar komt meteen ook een (kleine) Belgische band uit voort: Brecht Dejaegere voetbalt immers bij die club. Qua resultaten deed Lattanzio het lang niet onaardig. Onder meer dankzij winst tegen het Inter Miami van ene Lionel Messi streed Charlotte tot aan het slot mee voor de play-offs. Uiteindelijk sneuvelde het elftal met de streep in zicht.

In november vorig jaar besloten beide partijen niettemin om andere paden te bewandelen. Daarop besloot Lattanzio om een sabbat-half-jaar te nemen. Toen STVV haar interesse bekendmaakte, trok hij de stekker uit die rustperiode. Ervaring als T1 heeft de 52-jarige Italiaan dus nauwelijks, maar in het geheugen van zijn smartphone staan wel enkele straffe telefoonnummers. Fabio Capello, Roberto Mancini, Patrick Vieira, Gianfranco Zola … Stuk voor stuk ronkende namen die met hem samenwerkten én daar positieve herinneringen aan overhielden.

Fink achterna
Hoe dat komt? Als assistent is Lattanzio wel degelijk bij enkele toonaangevende clubs aan de slag geweest, zoals New York City en OGC Nice. De aantrekkelijkste werkgever op zijn cv is echter Manchester City. Daar bekommerde hij zich tussen 2013 en 2015 over de jeugdacademie. Zo’n dienstverband opent uiteraard deuren. Dat Vieira en co zo lyrisch zijn over hem, hangt samen met zijn moderne tactische visie. Lattanzio zweert bij een verzorgde opbouw, slim druk zetten en razendsnel omschakelen. Toen de sportieve leiding van STVV die stokpaardjes te horen kreeg, was het hartzeer om Fink op slag verdwenen … De Truiense jonkies mogen zich opnieuw aan veel speelminuten verwachten.