Duitsland zet de toon bij EK-start: Schotland verslagen

Duitsland geeft visitekaartje af, Schotland krijgt pak slaag

14 juni om 22:57

Duitsland is ijzersterk begonnen aan het EK in eigen land. Die Mannschaft swingde in de openingswedstrijd langs het onmachtige Schotland: 5-1.

Bij Schotland stond Jack Hendry (ex-KV Oostende en ex-Club Brugge) in de basis. Duitsland trad onder meer aan met Joshua Kimmich, Toni Kroos, Ilkay Gündogan, Kai Havertz én de toptalenten Florian Wirtz en Jamal Musiala. De ploeg van bondscoach Julian Nagelsmann liet de bal meteen makkelijk rondgaan en na tien minuten werd het Schotse verzet al gebroken. Na een lange bal van Kroos op Kimmich, werd Wirtz aan de rand van het strafschopgebied gevonden. De Leverkusen-ster plaatste de bal in het doel: 1-0.

Met Kroos als architect dicteerden de Duitsers in München en na Wirtz maakte ook het tweede wonderkind het verschil. Na een aantal splijtende passes door de as van het veld, schoot Musiala overtuigend raak. Op slag van rust werd het nog erger voor de Schotten, die niets te vertellen hadden tijdens de EK-start. Ryan Porteous kreeg een rode kaart voor een doldwaze ingreep op de voeten van Gündogan. De daaropvolgende strafschop werd benut door Havertz.

Duitsland swingde en het machteloze Schotland leek met tien man een loodzware tweede helft tegemoet te gaan. Het gastland was ook wel dreigend, maar een vierde treffer liet op zich wachten. Invaller Niclas Füllkrug sloeg uiteindelijk toe na 68 minuten. De Borussia Dortmund-spits vuurde een onhoudbare granaat af. Füllkrug zag niet veel later een tweede treffer afgekeurd vanwege buitenspel, waardoor het bij 4-0 bleef.

Sterker nog, Schotland deed in de slotfase zowaar iets terug doordat Antonio Rüdiger de bal ongelukkig in eigen doel kopte. Lawrence Shankland (ex-Beerschot) mocht nog invallen. Het slotakkoord was desondanks weer voor de Duitsers: de ingevallen Emre Can bepaalde de eindstand op 5-1 met een geplaatst schot. Duitsland geeft zodoende zijn visitekaartje af en vestigt zijn kandidatuur als één van de EK-favorieten.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.