Celstraf na racisme richting Vinícius

Drie fans krijgen celstraf vanwege racisme richting Vinícius

10 juni om 16:20

Drie voetbalsupporters zijn in Spanje veroordeeld tot een gevangenisstraf na racistische uitingen richting Vinícius Júnior. Ze maakten in mei vorig jaar oerwoudgeluiden richting de Braziliaanse ster van Real Madrid

Het incident kreeg veel aandacht, mede doordat Vinícius in woede ontstak. De aanvaller liet de wedstrijd tijdelijk stilleggen en zocht één van de daders op. "Jij was het!", riep hij. De twee anderen konden aan de hand van videobeelden ook worden opgepakt. 

Vinícius is vaker het mikpunt van racisme in Spanje. In zijn strijd krijgt hij nu steun van de Spaanse rechtbank. De drie Valencia-fans zijn maandag veroordeeld tot een celstraf van acht maanden. Daarnaast kregen ze een stadionverbod van twee jaar. Het is voor het eerst in de historie van het Spaanse voetbal dat een gevangenisstraf volgt na racistische uitingen.

Dat de straf niet hoger uitvalt, komt mede door de medewerking van de drie mannen. Zij namen de aansprakelijkheid op zich en verontschuldigden zich middels een brief, gericht aan Vinícius en Real Madrid. 

"Deze uitspraak is geweldig nieuws in de strijd tegen racisme in Spanje. Het zet het onrecht richting Vinícius Júnior recht en is een duidelijke boodschap richting de mensen die naar het stadion gaan om beledigend te zijn", reageert La Liga-baas Javier Tebas.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.