Oranje ruim langs Canada in oefeninterland

Nederlands elftal komt na rust op stoom en wint overtuigend van Canada

6 juni om 22:40
Laatste update: 6 juni om 22:40

Het Nederlands elftal heeft de eerste oefenwedstrijd in aanloop naar het EK overtuigend gewonnen. Na een moeizame eerste helft kwam Oranje na rust op stoom tegen Canada, mede dankzij een uitblinkende Jeremie Frimpong: 4-0.

Ronald Koeman kondigde al aan dat hij iedereen speeltijd wil geven in de oefeninterlands tegen Canada en IJsland, maar toch kwam de opstelling donderdag als een verrassing. Met Micky van de Ven, Jerdy Schouten, Ryan Gravenberch, Georginio Wijnaldum, Frimpong en Brian Brobbey stonden behoorlijk wat 'nieuwe' namen aan de aftrap in De Kuip. Misschien wel daardoor oogde Nederland aanvankelijk onwennig.

Oranje had vaker de bal, maar kwam moeilijk tot kansen en werd slechts een paar keer enigszins gevaarlijk. De Canadezen loerden ondertussen op de omschakeling en hadden kort voor rust bijna succes. Cyle Larin kon vrij binnenschieten, maar mikte aan de verkeerde kant van de paal. Het Nederlandse antwoord volgde daarna wel snel. Brobbey werd op uitstekende wijze bediend door Memphis Depay, maar de Ajax-spits stuitte op doelman Dayne St. Clair.

Het was duidelijk dat het anders moest en Nederland gaf na rust al snel gehoor aan die boodschap. Gravenberch vond St. Clair nog op zijn weg, maar niet veel later brak Memphis de ban. Hij dankte Frimpong voor de goede voorzet. De Bayer Leverkusen-speler bleek daarmee los. Na 57 minuten werd zijn voorzet tegengehouden, waarna hij geen seconde twijfelde en zelf de trekker overhaalde: 2-0. 

Frimpong gaf zodoende zijn visitekaartje af en mocht daarna gaan rusten, net als Memphis en Brobbey. Met Donyell Malen, Wout Weghorst en Steven Bergwijn kwamen er drie frisse aanvallers in het veld. Zij ondervonden dat het Canadese verzet was gebroken. Weghorst maakte er na 62 minuten 3-0 van door van dichtbij binnen te tikken. 

Oranje had zodoende de volledige controle. Weghorst liet tot zijn eigen frustratie een grote kans op 4-0 liggen, maar die vierde treffer kwam er alsnog. De ingevallen aanvoerder Virgil van Dijk zorgde voor het slotakkoord door raak te koppen.