Podcast EK 2024 Bestemming Berlijn Rode Duivel Maxim De Cuyper

'Bestemming Berlijn' zag solide De Cuyper: "Hopelijk vaste linksachter voor jaren gevonden"

7 juni om 14:58
Laatste update: 7 juni om 14:58

Het EK in Duitsland staat voor de deur. Naar aanleiding van het toernooi pakt VoetbalPrimeur.be uit met zijn eigen podcast, Bestemming Berlijn. Al het nieuws over het EK komt voorbij. In de derde aflevering bespreken we onder leiding van hoofdredacteur Daan Slingers onder andere het debuut van Maxim De Cuyper, die een goede indruk naliet. 

Maxim De Cuyper mag terugblikken op een solide prestatie, daar zijn redacteurs Vincent Haegeman en Michiel Vercauteren het allebei over eens. "Een verademing is misschien veel gezegd, maar ik had wel voor het eerst het gevoel dat we met een échte linksachter speelden bij de Rode Duivels", opent Vercauteren.

Haegeman sluit zich erbij aan. "Een bevredigend debuut voor De Cuyper", klinkt het. "Vooral in de eerst helft zie je meteen wat hij kan bijbrengen. Aanvallend makkelijk aan de bal, goeie overlaps, een paar slimme passes voor doel. Je ziet inderdaad dat het een échte linksachter is."

"Vroeger speelden we met Vertonghen links, nu ook met Théate. Die jongens doen het daar zeker niet slecht, maar die komen eigenlijk toch beter tot hun recht centraal in de verdediging", gaat Vercauteren verder. "Hopelijk hebben we met De Cuyper onze vaste linksachter voor de komende jaren gevonden."

Toch wil de redacteur de prestatie van De Cuyper tegen - het relatief bescheiden - Montenegro ook niet overschatten. "Hij was nu ook niet de beste man op het veld. Maar een debuut is nooit makkelijk en hij speelde een solide wedstrijd. Met wat meeval gaat zijn afgeweken bal binnen en scoort hij zijn eerste goal al", zegt Vercauteren. "Dat was een knap schot ook, hé", pikt Haegeman in. "Dat was echt een topredding van de keeper. Die bal van De Cuyper was hard en week nog af. Knappe redding."

Wat Haegeman zich vervolgens wel afvraagde is of het samenspel met Jeremy Doku even vlot zal verlopen. "Met Doku op het veld is denk ik de opdracht om niet meer te overlappen. Ik denk dat ze de buitenbaan willen vrijhouden voor Doku, wat ergens wel jammer is, want in die overlaps ligt net de sterkte van De Cuyper", aldus de redacteur. "Doku zoekt inderdaad de buitenbaan ook vaak op, in tegenstelling tot Bakayoko die duidelijk liever op z'n linker naar binnen komt", reageert Vercauteren. "Maar dan staat De Cuyper er puur voor het verdedigende. Dat kan Theate dan ook wel weer denk ik", zegt Haegeman. 

Beide redacteurs zouden alvast met De Cuyper starten op het EK. "Ik zie hem als ideale linksachter, zeker tegen ploegen die minder zijn of evenwaardig zijn. Dan heb je Theate nog voor tegen de échte topploegen waarbij je weet dat het bijna enkel verdedigen zal worden", aldus Haegeman. Vercauteren zou dan weer voor De Cuyper kiezen in het opzicht om Théate een plekje naar binnen te kunnen schuiven. "Het voelt altijd wat onwennig aan om een rechtsvoetige speler als linker centrale verdediger uit te spelen. Als je dan Vertonghen of Theate daar kan posteren, kies ik in dat opzicht altijd voor De Cuyper op de linksachter."

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.