Bakayoko en co scoren erop los: PSV op koers voor titel én doelputenrecord

Bakayoko en co scoren erop los: PSV op koers voor titel én doelputenrecord

5 mei - 10:41
2

PSV heeft zondag tegen Sparta Rotterdam aan een punt genoeg om zich te kronen tot landskampioen van de Eredivisie. In de resterende wedstrijden van het seizoen kunnen de Eindhovenaren de titel extra glans geven. PSV ligt namelijk op schema om de beste kampioen ooit van Nederland te worden. 

Die status hoort al meer dan vijftig jaar bij Ajax, dat in het seizoen 1971/1972 kampioen werd met 93 punten. PSV heeft op dit moment 84 punten en kan met nog drie wedstrijden te spelen (Sparta thuis, Fortuna Sittard uit en RKC Waalwijk thuis), dat aantal evenaren. Mochten de Eindhovenaren alle drie de duels winnen, dan pakt de ploeg het Amsterdamse record op doelsaldo af.

De Ajacieden uit het begin van de jaren zeventig eindigden het seizoen met 104 treffers voor en twintig tegen, goed voor een saldo van +84. Ter vergelijking: PSV maakte tot dusver 103 doelpunten en kreeg er zeventien tegen. Dat brengt het doelsaldo van PSV op +86. 

PSV kan ook nog het eigen doelpuntenrecord verbreken. Daarvoor moeten de Eindhovenaren nog wel aan de bak. Dat record stamt uit 1987/1988 en staat op 117 goals. Het huidige PSV moet veertien keer scoren om dat te evenaren. Dat zou best kunnen, want in hun laatste drie duels trof de ploeg raak bij de vleet: 5-1 tegen AZ, 6-0 tegen Vitessen en 0-8 op SC Heerenveen. Telkens pikte Johan Bakayoko één goaltje mee. De Rode Duivel is met elf seizoensrozen één van de grote mannen in Eindhoven.

Ongeacht of PSV zich zondag tegen Sparta kroont tot kampioen, de Eindhovenaren mogen zich sowieso al de beste club van deze eeuw noemen als het gaat om Nederlandse landstitels. Vanaf het seizoen 1999/2000 werd PSV tien keer kampioen, Ajax negen keer. De laatste landstitel is die van 2018.