Zo ziet de slotspeeldag van de JPL eruit: niet alles tegelijk, maar overal belang

Zo ziet de slotspeeldag van de JPL eruit: niet alles tegelijk, maar overal belang

14 maart - 22:25 Laatste update: 16 maart - 15:49
7

De reguliere competitie van de Jupiler Pro League heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven. Dat zal pas gebeuren op speeldag 30. De Pro League besliste om niet alle partijen tegelijk te laten afwerken. Wie speelt nu wanneer en wat staat er in elke match op het spel. VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Om geen complottheorieën te krijgen is het gebruikelijk dat de matchen van de laatste speeldag van een competitie of toernooi op hetzelfde moment worden afgewerkt. Dat is dit seizoen opnieuw niet het geval in de Jupiler Pro League. De Pro League is van mening dat sommige zaken alvast liggen en er geschoven kan worden met de kalender. De actie vindt nu niet alleen plaats op zondag, maar start al zaterdag

'Deze duels worden verplaatst om organisatorische redenen en op vraag van de rechtenhouder om zoveel mogelijk matchen te spreiden over de verschillende sloten. Dat kan, omdat deze wedstrijd niet meer van tel zijn voor de indeling van de play-offs', klinkt de officiële uitleg. Heel wat fans kunnen zich hier niet in vinden. Er staat immers overal nog wel wat op het spel en heel wat supporters worden nu gedwongen hun plannen van volgend weekend om te gooien als ze hun favoriete ploeg aan het werk willen zien.

Zaterdag 16/03 om 18u15: Standard – KAS Eupen
Standard neemt deelt aan de Europe Play-Offs. In die competitie met zes worden de punten na de reguliere competitie gehalveerd. Willen de Rouches nog iets maken van dit seizoen dan kan het dat '1,5 punt' van de laatste speeldag best gebruiken.

KAS Eupen is al zeker dat het de Play-Downs speelt, maar in die competitie worden de punten niet gehalveerd. 'Een bonus van drie punten' staat dus op het spel om straks RWDM, KV Kortrijk en een derde uitdager achter zich te houden in de degradatiestrijd.

Zaterdag 16/03 om 20u45: RSC Anderlecht – KV Kortrijk
RSC Anderlecht is al een tijdje zeker van de Champions' Play-Offs, maar om Union in te halen kan paars-wit elk punt goed gebruiken. Met een zevende zege op rij in de reguliere competitie is Anderlecht zeker dat het straks met maximaal drie punten achterstand op Union begint aan Play-Off 1.

KV Kortrijk van zijn kant kan elk punt in de degradatiestrijd goed gebruiken. Momenteel staan de Kerels laatste met 21 punten. Een bonus in het Lotto Park zou de troepen van Freyr Alexandersson een extra boost geven om alsnog de Challenger Pro League proberen te gaan ontwijken.

Zondag 17/03 om 13u30: STVV – Club Brugge
STVV flirtte dit seizoen een tijdje met Play-Off 1, maar haakte finaal af. Toch moeten de Kanaries een Europees ticket nog niet uit het hoofd zetten. Met drie punten tegen Club Brugge heeft STVV een betere startpositie in de Europe Play-Offs dan wanneer het niet wint van Blauw-Zwart.

Afgelopen weekend verzekerde Club Brugge zich van een plaats bij de beste zes van het land. Zou Club Brugge stiekem nog dromen van de landstitel? Realistischer is het misschien om te kijken naar de Europese plaatsen op het einde van het seizoen. Om druk te leggen bij Antwerp pakt Club Brugge best de zege op Stayen.

Zondag 17/03 om 16u00: Royal Antwerp FC – Union
Op de Bosuil krijgen we zondag een voorproefje van de Champions' Play-Offs. De landskampioen staat momenteel nog 18 punten achter op de leider. Bij winst van The Great Old is de kloof na dit weekend nog 'maar' 8 punten.

Sinds de negende speeldag staat Union al op de eerste plaats, maar na het gelijkspel tegen KAA Gent voelt het toch net iets meer de hete adem van RSC Anderlecht. Verliest Union bij Antwerp en wint Anderlecht van Kortrijk? Dan beginnen de troepen van Alexander Blessin slechts met een bonus van twee punten op Anderlecht aan Play-Off 1. Wint Union en verliest Anderlecht? Dan heeft Union een bonus van vier punten op zijn eerste achtervolger.

Zondag 17/03 om 18u30: KVC Westerlo – KRC Genk
Westerlo is nog niet helemaal zeker van het behoud. Pakt het tegen Genk een punt? Dan verblijven de Kemphanen nog minstens één seizoen langer in de Jupiler Pro League. Anders is het afwachten wat Charleroi en Oud-Heverlee Leuven doen op de slotspeeldag.

KRC Genk heeft zijn lot om de Champions' Play-Offs te halen volledig in eigen handen. Wint het van Westerlo? Dan vergezelt het Union, Anderlecht, Club Brugge en Antwerp. Morst Genk met de punten in 't Kuipje? Dan zijn de Limburgers afhankelijk van de resultaten van KV Mechelen, Cercle Brugge en/of KAA Gent.

Zondag 17/03 om 18u30: Oud-Heverlee Leuven – KV Mechelen
Oud-Heverlee Leuven staan momenteel op de ongelukkige dertiende plaats van de Jupiler Pro League. Staat het daar na de match tegen Mechelen nog? Dan moet het de Play-Downs gaan spelen met Eupen, RWDM en Kortrijk. OHL moet zondag winnen, wil het na de reguliere competitie al gered zijn. Helaas voor OHL is een zege tegen Mechelen onvoldoende. Westerlo en/of Charleroi moeten immers ook nog verliezen.

KV Mechelen van zijn kant kan zich zondag eindelijk plaatsen voor Play-Off 1. Een zege aan Den Dreef en Malinwa zit bij de beste zes van het land. Anders is het afhankelijk van de resultaten van Genk, Cercle Brugge en KAA Gent.

Zondag 17/03 om 18u30: Cercle Brugge – RWDM
Cercle Brugge zag de Champions' Play-Offs afgelopen weekend uit de handen glippen. Toch is er nog hoop voor de Vereniging. De eerste voorwaarde is wel dat Genk of Mechelen met de punten morst. De tweede voorwaarde is dat Cercle Brugge wel iets pakt in eigen huis. Zo kan een gelijkspel voldoende zijn indien Mechelen verliest en KAA Gent niet wint.

RWDM moet dan weer vol aan de bak in het Jan Breydelstadion om zich zelf een betere uitgangspositie te geven in de Play-Downs. Voorlopig telt OHL 26 punten, Eupen 24 punten,, RWDM 23 punten en Kortrijk 21 punten.

Zondag 17/03 om 18u30: KAA Gent – Charleroi
Zondag pakte KAA Gent nog een punt tegen Union, maar in de strijd om een ticket voor de Champions' Play-Offs heeft het desondanks de minste papieren in vergelijking met Genk, Mechelen en Cercle Brugge. Gent moet thuis winnen van Charleroi om nog een (water)kans te hebben op Play-Off 1.

Tot slot is er nog Charleroi. De Zebra's spelen nog voor het behoud. Een punt in de KAA Gent Arena is voldoende om Operatie Reddding tot een goed einde te brengen. Wint OHL niet? Dan is Charleroi ook nog minstens een seizoen langer een Jupiler Pro League-club.