Degradatiestrijd: Inzet slotspeeldag & hoe Eupen, RWDM en KVK 1B kunnen vermijden

Degradatiestrijd: Inzet slotspeeldag & hoe Eupen, RWDM en KVK 1B kunnen vermijden

11 maart - 09:45 Laatste update: 13 maart - 09:40
6

De slotspeeldag van de reguliere competitie belooft nog spannend te worden. Niet alleen voor de top zes, maar ook onderin. KVC Westerlo, RSC Charleroi en OH Leuven proberen de dertiende plaats te vermijden. En wat gebeurt er daarna in de Play-Downs? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Welke clubs zijn al zeker veroordeeld tot de Degradatie Play-Off?
KAS Eupen (24 punten), RWDM (23 punten) en KV Kortrijk (21 punten) hebben het vlaggen. Zij spelen straks in de Degradatie Play-Off.

Desondanks is ook voor hen de slotspeeldag van de reguliere competitie belangrijk. De reden? In tegenstelling tot in de Champions' Play-Offs worden de punten in de Play-Downs niet gehalveerd. Elk verzameld punt kan dus cruciaal zijn in de degradatiestrijd.

Programma slotspeeldag reguliere competitie
Standard – KAS Eupen
Cercle Brugge – RWDM
RSC Anderlecht – KV Kortrijk

Spanning bij Westerlo, Charleroi en OH Leuven
Dertien is dit seizoen een ongeluksgetal in de Jupiler Pro League. De ploeg, die op deze plaats eindigt na de reguliere competitie, moet immers ook de Play-Downs spelen. Voor Westerlo, Charleroi en OH Leuven wordt het nog zweten op speeldag 30. Vooral OHL bevindt zich in een benarde positie.

Stand na 29 speeldagen
11. KVC Westerlo – 29 punten
12. Charleroi – 29 punten
13. OH Leuven – 26 punten

Programma slotspeeldag reguliere competitie
KVC Westerlo – KRC Genk
KAA Gent – Charleroi
OH Leuven – Mechelen

KVC Westerlo is gered als …
– Het minstens één punt pakt op de slotspeeldag
– Het verliest en OH Leuven niet wint
– Het verliest, Charleroi verliest (en doelsaldo in voordeel Westerlo blijft) en OH Leuven wint

Charleroi is gered als …
– Het minstens één punt pakt op de slotspeeldag
– Het verliest en OH Leuven niet wint

OH Leuven is gered als
– Het wint en Westerlo en/of Charleroi verliest en het doelsaldo in het voordeel van OHL is.

Eindigen twee of meer ploegen met evenveel punten dan kijkt men eerst naar het aantal gewonnen matchen. Westerlo en Charleroi wonnen dit seizoen tot nu toe elk zeven keer. OH Leuven pakte dit seizoen zes zeges.

Daarna geeft het doelsaldo de doorslag. KVC Westerlo staat momenteel op -12, Charleroi op -17 en OH Leuven op -14.

De inzet van Degradatie Play-Offs
Na de reguliere competitie gaan Eupen, RWDM, KV Kortrijk en Westerlo/Charleroi/OH Leuven (schrappen wat niet past) onderling uitmaken wie zakt naar de Challenger Pro League in een mini-competitie.

Zoals gezegd worden de punten uit de reguliere competitie behouden. De vier deelnemers kijken elkaar telkens twee keer in de ogen: thuis en uit. In totaal schieten er voor elk van hen dus nog zes wedstrijden over om een noodlottig tij alsnog te keren.

Wie zakt naar de Challenger Pro League?
De laatste twee aan het einde van de rit van de Play-Downs zakken onverbiddelijk naar de Challenger Pro League. Daar komt mogelijk nog een derde bovenop.

Barrageduel met Challenger Pro League-club
Ook de uiteindelijke nummer veertien, de tweede uit de Degradatie Play-Offs, is nog niet zeker van het behoud. Die club zal nog een dubbel barrageduel moeten afwerken met een kandidaat uit de Challenger Pro League. Daar werken de nummers drie tot en met zes een onderling mini-knock-out-toernooi af. De winnaar daarvan kan zich als derde melden in de lift richting het hoogste niveau, na de top-twee, die automatisch promoveert. Dan moet die ploeg in kwestie wel voorbij de tweede uit de Degradatie Play-Offs geraken.