FIFA-regels zijn duidelijk: in theorie kan Svilar nog naar EK met Rode Duivels

FIFA-regels zijn duidelijk: in theorie kan Svilar nog naar EK met Rode Duivels

23 februari - 16:40 Laatste update: 14 maart - 11:07
23

Op z'n 24e lijkt Mile Svilar de ronkende reputatie die al jarenlang rond zijn persoon hangt, eindelijk waar te maken. Bij AS Roma schopte hij het onlangs tot nummer één en in de strafschoppenserie met Feyenoord bedankte hij voor het vertrouwen. Ooit stond Svilar in de Belgische jeugdrangen te boek als toekomstige doelman voor de Rode Duivels. Zou dat in theorie nog steeds kunnen? Hoewel Domenico Tedesco hoogstwaarschijnlijk niet met dat plan in z'n hoofd zit, zocht VoetbalPrimeur.be het toch even uit.

Als prille tiener al was de naam en faam van Svilar wijd verspreid bij de Belgische voetbalkenners. In de opleiding van RSC Anderlecht werd de Servische Belg simpelweg op handen gedragen. Tot een debuut in het Lotto Park zou het nooit komen. In de zomer van 2017 koos Svilar ervoor om zijn weg te vervolgen bij Benfica SL. Bijna zeven jaar later kwam hij nog niet verder dan drie competitiewedstrijden per seizoen op het hoogste niveau. Ook zijn overstap naar AS Roma leek in eerste instantie geen zoden aan de dijk te brengen ...

Nu ziet het ernaar uit dat Svilar zijn persoonlijke record in maart zal breken. Sinds Daniele De Rossi het roer overnam van José Mourinho, heeft de 24-jarige doelman haasje-over gespeeld met vaste waarde Rui Patricio. Tegen Feyenoord onderstreepte hij waarom. Toen Romelu Lukaku in de afsluitende nagelbijter de tweede Romeinse elfmeter om zeep hielp, zagen de Romeinse tifosi het somber in. In luttele minuten tijd veranderde dat echter helemaal, met dank aan twee reddingen van Svilar. Zo trok de geboren Antwerpenaar de kwalificatie voor de achtste finales over de streep.

Ein-de-lijk maakt Svilar zijn belofte dus waar. En dus komt ook zijn internationale carrière plots weer onder een vergrootglas te liggen. Hoe zat dat ook weer? Tot en met de U19 koos hij ervoor om de Belgische driekleur te verdedigen. In de kwalificatiecampagne voor het EK U19 in Georgië van 2017 was Svilar nog onze nummer één. Toch kon hij niet weerstaan aan de lokroep van het land van zijn roots, Servië. Vandaag de dag staan er vijf caps op zijn palmares, waarvan eentje met speelminuten. Op 1 september 2021 keepte Svilar 44 minuten mee in een oefenduel met Qatar (4-0).

Svilar als Duivel op het EK? Het kan!
Hoe zwaar wegen die 44 minuten nu door voor het vervolg van zijn interlandloopbaan? Wel, het antwoord luidt: nauwelijks tot niet. De FIFA-regels zijn op dat vlak eenduidend. Spelers die vriendschappelijk voor een bepaald land zijn uitgekomen, kunnen nadien nog veranderen naar een andere associatie. Oefenduels worden namelijk niet beschouwd als 'officiële A-wedstrijden' van de FIFA. Dat alles kan uiteraard enkel op voorwaarde dat de speler in kwestie het recht heeft om voor een ander land uit te komen.

Wanneer ben je nu eigenlijk 'voetbalbelg', bijvoorbeeld? Ook daarover schrijft de wereldvoetbalbond duidelijke regels voor. Je hoeft geen paspoort van een land te hebben om voor dat land interlands af te werken. Het volstaat dat je zelf in het bewuste land geboren bent of dat een vader, moeder, grootvader of grootmoeder uit dat land afkomstig is. Voor alle duidelijkheid: Svilar, de zoon van Antwerp-legende Ratko, is geboren in Antwerpen en beschikt ook over de Belgische nationaliteit. In principe zou hij op 17 juni dus zomaar in doel kunnen staan voor de Rode Duivels in hun openingswedstrijd van het EK tegen Slowakije ... Als een duiveltje uit een doosje! Belangrijk om mee te geven is wel dat voorlopig geen enkele indicatie in die richting wijst.

De FIFA versoepelde
Overigens heeft de FIFA de regels enkele jaren geleden nog behoorlijk gewijzigd. Intussen is het nog eenvoudiger om te veranderen van associatie, met name voor jonge spelers. Het huidige reglement schrijft voor dat iemand die voor zijn 21e voor een bepaald land is uitgekomen, alsnog een andere keuze kan maken, zelfs als het om een A-wedstrijd ging. Dat geldt bijvoorbeeld voor kwalificatiematchen voor een EK of WK. Uitzondering: na een optreden op een eindronde is het onmogelijk om nog andere oorden op te zoeken.

Maar anders kan dat dus wel, zij het dat er enkele andere voorwaarden spelen. De speler in kwestie mag niet meer dan drie wedstrijden betwist hebben voor zijn 'oude' land, alle drie voor de leeftijd van 21. Bovendien moet er een periode van drie jaar verstreken zijn sinds het laatste optreden. Zo zie je maar: anno 2024 is interlandvoetbal niet langer uitsluitend een keuze met het hart, je hebt er ook een stevig ontwikkeld stel hersenen voor nodig.