RSC Anderlecht trekt scheve situatie recht in sterke tweede helft tegen STVV

18 februari - 20:18
52

Op speeldag 26 van de Jupiler Pro League nam RSC Anderlecht het in eigen huis op tegen STVV. De wedstrijd eindigde op 4-1. Paars-Wit slaagde er vlak na rust in een vroege achterstand om te buigen in een voorsprong. De doelpunten bij de Brusselaars kwamen op naam van Thorgan Hazard, Mario Stroeykens, Kasper Dolberg en Luis Vázquez.

Anderlecht nam al vroeg het initiatief, maar ook STVV kon druk zetten. Jarne Steuckers vond Aboubakary Koita in de zestien, maar die miste zijn schot volledig. Daarna kwam Louis Patris in scoringspositie via Hazard, maar wrong de kans de nek om door hem met de kuit te raken.

Na acht minuten verkeek Kristian Arnstad zich op een verre uittrap van Suzuki, waarna hij een tweede keer de mist inging met een slechte baltoets. Steuckers kon profiteren en STVV al vroeg op voorsprong zetten.

Daarna probeerde Anderlecht de druk op te voeren, met succes. STVV zakte terug, maar kwam niet écht in gevaar. Na 35 minuten leverde STVV-doelman Suzuki de bal in bij Anders Dreyer, maar die mocht de misser van de avond achter zijn naam schrijven. Op nog enkele kansjes van Dolberg en Hazard na kwam Anderlecht niet tot doelpogingen, waardoor het met een 0-1 achterstand moest gaan rusten.

In de tweede helft zou Paars-Wit de scheve situatie in een mum van tijd helemaal rechttrekken. Na slechts vier minuten kon Hazard op aangeven van Yari Verschaeren de 1-1 op het bord zetten. Drie minuten later pakte Stroeykens uit met een knappe plaatsbal vanop de zestienmeter. Verschaeren mocht zijn tweede assist van de avond achter zijn naam schrijven. In minuut 55 was het de beurt aan Kasper Dolberg, die op aangeven van Dreyer de 3-1 kon binnenleggen.

Op het uur mochten Killian Sardella en Ludwig Augustinsson invallen. De wingbacks keerden allebei terug uit blessure en mochten Patris en Arnstad vervangen.

STVV wilde zich echter niet zomaar gewonnen geven, met kansen voor Zahiroleslam en Delorge tot gevolg. De eerste knal ging nipt over, het tweede afstandsschot ging maar rakelings naast de paal. Ryotaro Ito mocht de laatste 20 minuten Joel Fujita vervangen. Ook Théo Leoni en Luis Vázquez mochten het veld betreden in ruil voor Mats Rits en Kasper Dolberg, die een stevig applaus ontvingen van het thuispubliek.

Vlak na de wissel begin Rein Van Helden een ongelukkige overtreding op Hazard, met een strafschop als gevolg. Vázquez twijfelde niet en stuurde Suzuki naar de verkeerde hoek, 4-1. Een kwartier voor tijd mochten Koita, Vanwezemael en Zahiroleslam gaan rusten. Janssen, Kaya en Bertaccini kwamen in de plek.

STVV kon nog eens een prikje uitdelen via Ito, maar Schmeichel kon zijn poging in hoekschop werken. Antoine Colassin mocht tien minuten voor tijd Hazard vervangen. De 22-jarige aanvaller kwam zo voor het eerst sinds januari 2021 nog eens in actie voor RSCA.

In de laatste minuten van de reguliere speeltijd mocht Bertaccini bijna zijn eerste doelpunt maken voor STVV, ware het niet dat Schmeichel – met de hulp van Leoni – de bal uit doel kon houden. Dumont mocht in extremis Delorge nog vervangen en de wedstrijd volmaken. Eindstand 4-1 voor Paars-Wit.

Anderlecht pakt zo z'n derde overwinning op rij en staat tweede met 54 punten. STVV is negende met 34 punten.