Anderlecht presteert boven (data)verwachting: in 16 van 25 wedstrijden surplus

Anderlecht presteert boven (data)verwachting: in 16 van 25 wedstrijden surplus

17 februari - 10:42
86

Union Saint-Gilloise geldt vanwege haar grote voorsprong als titelfavoriet bij uitstek, met Club Brugge en eventueel Royal Antwerp FC als vaak geciteerde outsiders. Maar hoe zit het met ... RSC Anderlecht, toch het nummer twee in de voorlopige tussenstand? Bij sommigen leeft het gevoel dat de Brusselaars boven hun kunnen presteren. De data bevestigen die aanname.

Momenteel prijkt Anderlecht op een knappe tweede plek in de stand, op slechts acht punten van de stadsgenoot uit Sint-Gillis. Met de puntendeling indachtig doe je dan nog volop mee voor de titel. Toch wijzen vele analisten eerder naar Club Brugge als grootste uitdager voor Union. Verdedigend zit het nochtans snor bij paars-wit, vooral dankzij de ijzersterke tandem Zeno Debast - Jan Vertonghen. Met 27 tegentreffers doet het exact even goed als Union.

Vooraan zit er wel een verschil met de concurrentie, merkt Het Laatste Nieuws op. Na 25 speeldagen staat de doelpuntenteller van Anderlecht op 48 stuks. Union (54) en Club Brugge (53) doen een stukje beter, al is ook die kloof enigszins verwaarloosbaar. Op het vlak van afgedwongen doelkansen zit er echter wél een stevig verschil tussen Anderlecht en haar concurrenten. Wat blijkt: eigenlijk maakte de ploeg van Brian Riemer al een pak meer doelpunten dan waar het volgens haar kansenaantal 'recht' op heeft.

Boven haar stand?
De data tonen aan dat Anderlecht op basis van 'expected goals' aan 39 seizoenstreffers zou moeten zitten. Ter vergelijking: KVC Westerlo, tiende in het klassement, staat nu op 40. Paars-wit maakte met andere woorden negen doelpunten meer dan verwacht. Ook verspreid over de verschillende wedstrijden valt er een duidelijke discrepantie op te merken. In 16 van haar 25 competitiematchen scoorde Anderlecht vaker dan de data hadden voorspeld. Vooral de dodelijke efficiëntie van Anders Dreyer speelt daarin een hoofdrol. De Deen beleeft veruit zijn efficiëntste jaargang uit zijn loopbaan en zit al aan veertien goals.

Anderlecht loopt dus op de toppen van haar tenen, zou je kunnen zeggen. In principe kan je dat ook als een adelbrief van Riemer beschouwen: hij laat zijn elftal efficiënter presteren dan eigenlijk mogelijk is. HLN zoekt de hoofdreden voor die overstijging van de data vooral in de kwaliteit én ervaring in de voorhoede. Dreyer werd al genoemd, maar ook Kasper Dolberg en Thorgan Hazard hebben voldoende klasse om in moeilijkere wedstrijden toe te slaan. Als Anderlecht die lijn kan blijven doortrekken, kijkt Union toch best uit in de Champions' Play-Off.