Vijf lessen uit speeldag 23: strijdvaardige staartploegen, één Antwerpse streep

Vijf lessen uit speeldag 23: strijdvaardige staartploegen, één Antwerpse streep

2 februari - 16:00 Laatste update: 22:30

Een midweekse speeldag, altijd fijn. Zaterdagmiddag trappen de ploegen uit de Jupiler Pro League al weer de 24e speelronde af, maar niet alvorens VoetbalPrimeur.be de aandacht vestigt op vijf vaststellingen van de voorbije dagen.

Kleintjes klauwen terug
KV Kortrijk zette dinsdagavond al de toon. Op Jan Breydel tot twee keer toe een achterstand ongedaan maken: het is er weinigen gegeven. Laat staan als rode lantaarn! Jammer genoeg voor De Kerels namen enkele andere degradatieconcurrenten er een goed voorbeeld aan. Zo ging OH Leuven na minuut 80 nog op en over (een onhandig) KRC Genk. KV Mechelen mag dan wel gered lijken, ook zij zetten een topclub een pad in de korf, tot onvrede van RSC Anderlecht. En zelfs RWDM deed Union Saint-Gilloise nog even naar adem happen (3-2). Er is nog zuurstof onderaan! 

Kuipje herleeft
Voor KVC Westerlo zag het er in de herfst best benard uit, maar sinds de trainerswissel gelooft eigenlijk niemand meer dat degradatie nog om de hoek loert. Rik De Mil verdient een pluim voor zijn eerste maanden in de Kempen. Tegen een onherkenbaar flets Cercle Brugge bezorgde de thuisploeg haar supporters de mooiste avond van het seizoen. 4-0 na een half uur: het deed denken aan de stormachtige herintrede op het hoogste niveau. Nu is het weer ouderwets gezellig in het Kuipje. 

Eén streep maakt de lente (niet?)
Een ontegensprekelijke hold-up, zelfs Mark van Bommel had er geen moeite mee om het toe te geven. Royal Antwerp FC kroop door het oog van de naald op Sclessin. Nauwelijks een constructieve aanval opgezet, al moet gezegd dat de landskampioen er wel voor knokte. Rond het uur maakte een ruwe diamant het verschil. De negentienjarige Mahamadou Doumbia had bij zijn basisdebuut al enkele knappe acties laten zien, maar zijn weergaloos afstandsschot sloeg iedereen met verstomming. Helaas voor Standard Luik gold dat ook voor Arnaud Bodart ...

Afrika Top
Rechtstreeks vanop de Afrika Cup, maar van vermoeidheid bleek geen sprake. Aboubakary Koita liet zich ook op het internationale toneel opmerken. Zijn neus ophalen voor de JPL doet hij evenwel niet. Amper drie dagen nadat hij met Mauretanië werd uitgeschakeld op het Afrikaanse eindtoernooi leidde de aanvaller KAA Gent mee naar de slachtbank. Met twee rake schoten (hoe kan het ook anders?) zette Koita zware 4-1-cijfers op het bord. Een dag eerder had ook Mohamed Amoura zijn eliminatie al goed verteerd. De Algerijn presteerde prima en benutte een strafschop.

Gentse ballon loopt leeg
Hein Vanhaezebrouck waarschuwde al maanden geleden onheilspellend over de januarimaand. Misschien heeft dat er ook geen goed aan gedaan? In ieder geval ziet niemand KAA Gent nog als titelkandidaat, hoewel dat in de heenronde nog best mogelijk leek. De uitzwermers richting Afrika en Azië, de blessurelast én de verkoopwoede van het Gentse bestuur hebben de ambities gefnuikt. De zes nieuwkomers zullen vroeg of laat wel voor beterschap zorgen, maar intussen vreest Vanhaezebrouck luidop voor het plekje in de top-zes. Het kan verkeren ...