Vanaken (Club Brugge): “Tien high intensity runs maken geen goede voetballer”

Vanaken (Club Brugge): “Tien high intensity runs maken geen goede voetballer”

27 januari - 12:19
20

In een openhartig interview met Het Laatste Nieuws deelt Hans Vanaken, middenvelder bij Club Brugge, zijn inzichten over het huidige voetbalseizoen en reflecteert hij op de evolutie van het voetbal gedurende zijn negen seizoenen bij Club Brugge

Vanaken uit zijn zorgen over de huidige nadruk op intensiteit en explosiviteit in het moderne voetbal, waarbij hij benadrukt dat kwaliteiten aan de bal minstens zo belangrijk zijn. Vanaken bekritiseert de trend waarbij het aantal 'high intensity runs' centraal staat en stelt dat dit niet de essentie van goed voetbal weergeeft. 

"Een stuk of tien high intensity runs per wedstrijd maken van jou nog geen goede voetballer." De middenvelder geeft verder aan dat hij gedurende zijn carrière vaak te horen kreeg dat zijn aantal hartslagen moest stijgen, maar benadrukt zijn focus op slim en sluw spel, waarbij hij de nadruk legt op behoud van balbezit en intelligentie in zijn spel. “Ik ga mijn speelstijl niet veranderen gewoon om te lopen.' Als ik in een partijtje positiespel de bal nooit verlies, dan ben ik blij. Je moet van mij geen explosieve voetballer willen maken.”

Vanaken onthult dat hij al vroeg in zijn carrière geconfronteerd werd met druk om zijn speelstijl aan te passen, maar vastbesloten was zijn natuurlijke benadering te behouden. “Na al die jaren en al die wedstrijden ga je bepaalde situaties herkennen. Da's vaak efficiënter dan van links naar rechts te rennen.”

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.