VP's Gouden Schoen: Antwerps boerenjaar duwt Alderweireld naar ultieme bekroning

VP's Gouden Schoen: Antwerps boerenjaar duwt Alderweireld naar ultieme bekroning

16 januari - 11:00 Laatste update: 18 januari - 21:00
50

Donderdagavond is het zover: dan wordt de Gouden Schoen van 2023 uitgereikt. Wie volgt Simon Mignolet op en kroont zich tot beste voetballer uit de Jupiler Pro League van het afgelopen kalenderjaar? VoetbalPrimeur.be kan het niet laten om zelf al eens voor jury te spelen en deelt haar eigen top-tien.

10. Maxim De Cuyper (KVC Westerlo/Club Brugge)
Verbluffende statistieken voor een linksachter. De Cuyper bezorgde het Kuipje een erg vrolijke terugkeer op het hoogste niveau. Na twee uitleenjaren ging hij vanaf de zomer zijn kans bij Club. Ook daar speelde hij zich moeiteloos in de ploeg. Zelfs vanop rechtsachter sticht de linksachter voortdurend gevaar bij de tegenstander. Stilaan lonken de Rode Duivels.

9. Teddy Teuma (Union Saint-Gilloise)
Intussen aan de slag in de Ligue 1, maar niemand mag vergeten welke stempel Teuma op de successen van Union gedrukt heeft. Ei zo na nam de Frans-Maltese aanjager afscheid in schoonheid. Totdat een Japans duiveltje uit een doosje er anders over besliste ... Hoewel het Union dezer dagen nog altijd voor de wind gaat, wordt de sierlijke linker van Teuma gemist in het Dudenpark.

8. Andreas Skov Olsen (Club Brugge)
Door blessurleed kon de Deen in het voorjaar slechts met mondjesmaat zijn klasse laten bewonderen. Nu hij volledig hersteld is, spatten de gensters er echter van af. Wanneer Skov Olsen dicht bij de zestien meter aan de bal komt, is het alle hens aan dek bij de tegenstand. Elke trainer zal het vooraf op het tactisch bord schrijven: laat hem niet aanleggen met links!

7. Mohamed Amoura (Union Saint-Gilloise)
In deze lijst kiezen we bewust zoveel mogelijk voor klasbakken die het hele jaar door in ons land actief waren, maar om deze Amoura kunnen we niet heen. Sinds de Algerijn bij Union neerstreek, is hij een regelrechte sensatie. Pijlsnel, razendsnelle voetjes, een onnavolgbare kapbeweging én met zowat elk deel van zijn linker- en rechtervoet doeltreffend. Als Amoura deze lijn doortrekt, wenkt in de zomer van 2024 al een droomtransfer.

6. Emmanuel Gift Orban (KAA Gent)
De hype is nu al even gedoofd, maar begin vorig jaar stromde Orban de JPL zo mogelijk nóg straffer binnen dan Amoura. Zelfs met z'n ogen dicht schoot de Nigeriaanse nieuwkomer ballen onhoudbaar binnen. Op een gegeven moment liet Orban zelfs Erling Braut Haaland achter zich op cijfervlak. Het jaar van de bevestiging blijkt voorlopig moeilijker te verlopen, maar wees maar zeker dat de Buffalo veel punten zal krijgen in de eerste stemronde.

5. Tsuyoshi Watanabe (KV Kortrijk/KAA Gent)
Jazeker, ook verdedigers hebben hun plaats in de bovenste regionen van de Gouden Schoen. Watanabe is misschien niet meteen de meest sexy naam van het gezelschap, maar de Japanner heeft zijn plekje dubbel en dwars verdiend. Niet alleen miste hij geen enkele (!) speelminuut in 2024, bovendien blijkt verdedigen bij hem een kunst. In al zijn eenvoud steekt Watanabe menig aanvaller in zijn binnenzak. Gent deed een gouden zaak door hem over te nemen van KVK.

4. Bilal El Khannouss (KRC Genk)
Het grootste Genkse goudhaantje valt nét naast het podium. Slechts op één nagel valt nog te kloppen: qua statistieken zit er nog rek op. Voor het overige mag El Khannouss zich waarschijnlijk de meest verfijnde voetballer van de JPL noemen. Technische hoogstandjes bij de vleet, zonder daarbij zijn ploeggenoten uit het oog te verliezen. Vroeg of laat zullen die doelpunten wel volgen. En dan wenkt de Europese top als nooit tevoren ...

3. Arthur Vermeeren (Royal Antwerp FC)
Alle Antwerpse harten bidden dat 'Tuur' toch nog een half jaartje aan boord blijft. 2023 is immers het jaar van zijn onweerstaanbare opgang geworden. Als achttienjarige wierp Vermeeren zich op tot dé metronoom van The Great Old. Zelfs in de Champions League stond de tiener zijn mannetje. Zijn buitengewone spelinzicht wordt aangevuld door een bijzonder nuchtere kop. Transfersommen van 30 miljoen euro en meer doen de ronde, maar de Bosuil bidt duchtig verder.

2. Bryan Heynen (KRC Genk)
Dichter bij het kampioenschap kan je moeilijk staan. Temidden al het offensieve geweld van Genk is Heynen degene die het best het evenwicht behoudt. Zijn weergaloze 2022-2023 verdiende een kroon op het werk, maar die kwam er in extremis niet. De Limburgse aanvoerder liet het hoofd niet hangen en is ook in de huidige jaargang de trotse leider van zijn manschappen. Zo'n speler die je pas écht naar waarde schat, wanneer hij eens ontbreekt. 

1. Toby Alderweireld (Royal Antwerp FC)
Al dat talent ten spijt valt slechts één koning de eer te beurt om de Gouden Schoen 2023 te ontvangen: King Toby. Uiteraard blijft die verwoestende schicht in 93:33 voor eeuwig op netvliezen gebrand staan, maar Alderweirelds jaar enkel tot die legendarische treffer terugbrengen, zou een aanfluiting zijn. Niet toevallig bleek Antwerp over de stevigste verdediging te beschikken. De fiere Antwerpenaar leidt zijn defensie met veel bravoure, neemt op bepalende momenten zijn verantwoordelijkheid en straalt ook in interviews klasse uit, met een historische treble tot gevolg. Proficiat!