De winterse aankoopwensen van Standard: dringend scorend vermogen gezocht

De winterse aankoopwensen van Standard: dringend scorend vermogen gezocht

2 januari - 09:00 Laatste update: 13:44
3

De eindejaarsperiode staat uiteraard in het teken van gelukwensen. Bij de Belgische topclubs is dat niet anders. Aangezien de wintermercato voor de deur staat, gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar hun transferwensen. In deel één van deze tweedelige reeks komen mogelijke aanwinsten aan bod. Vandaag: Standard Luik.

Statistieken Standard na 20 speeldagen:
Positie: 9e
Punten: 23 (5W – 8G – 7V)
Doelpuntensaldo: 19-29

Samenvatting
Onder Carl Hoefkens heeft Standard niet de gedroomde stap naar boven gezet. De Rouches wonnen amper vijf (!) keer, of anders gezegd een kwart van hun wedstrijden. Zelfs op het eigen Sclessin wist het de bakens onvoldoende te verzetten, behalve in de toppers. Op anderhalve maand tijd gingen achtereenvolgens Club Brugge, RSC Anderlecht en KRC Genk voor de bijl. Daar konden de Luikse fans zich toch enigszins aan optrekken. Voor het overige liet Standard al te vaak punten liggen tegen bescheiden tegenstanders, waardoor de Champions’ Play-Off halen buiten bereik lijkt. Vooral aanvallend knelt het schoentje. Met slechts negentien gemaakte doelpunten doen alle eersteklassers beter, op hekkensluiter KV Kortrijk na ... Op de laatste dag van 2023 betaalde Hoefkens daarvoor het gelag.

Aankoopwensen
Door het ontslag van Hoefkens is het eerste hiaat zo klaar als een klontje: Standard heeft een nieuwe hoofdtrainer nodig, liefst nog vooraleer de groep op winterstage vertrekt. De naam van Jonas De Roeck wordt genoemd. In ieder geval hebben de Luikenaars wel meer nodig als ze alsnog richting de top-zes willen. De cijfers spreken boekdelen. Op aanvallend vlak komt Standard voorlopig te kort. Met Wilfried Kanga beschikt het over een spits die hard werkt, de bal bijhoudt en af en toe ook eens prikt. Een doelpuntenmachine ontbreekt echter. Dat is ongetwijfeld een gezocht profiel op de wintermercato, al geldt dat voor zowat de helft van alle clubs ...

Ook vanop de andere aanvallende posities komt te weinig rendement, met Moussa Djenepo als beste voorbeeld. Een vleugelspeler die het doel weet staan zou daarom evenzeer van pas komen. Op het middenveld zit het relatief snor, al zou Isaac Hayden zijn niveau wat verder mogen opkrikken. Voor de laatste versterkingen kijken we naar een betrouwbaardere partner voor Zinho Vanheusden. Omdat noch Bope Bokadi, noch Konstantinos Laifis bedrijfszeker is gebleken, liet ook de Limburger geregeld steekjes vallen. Tot slot kan Standard nog een linksvoetige wingback gebruiken, naar het evenbeeld van lichtpuntje Marlon Fossey aan de overzijde.