VP’s Elf, de trainer: Duitse sympathico's en Vanhaezebrouck als enige Belg

VP’s Elf, de trainer: Duitse sympathico's en Vanhaezebrouck als enige Belg

31-12-2023 10:00 Laatste update: 1 januari - 23:44
6

De laatste duels uit de Jupiler Pro League van 2023 zijn achter de rug. Aangezien de competitie nu exact halverwege zit, met twintig speeldagen op een totaal van veertig, gaat VoetbalPrimeur.be in deze kerstperiode op zoek naar de grootste uitblinkers van de voorbije eerste seizoenshelft. In deze tiende en laatste aflevering: de jacht op een trainer.

Alexander Blessin (Union Saint-Gilloise)
Derde succesjaar op rij voor Union, derde keer met een andere trainer aan het roer. Meteen van bij zijn aanstelling leek Blessin de geknipte persoon om de Brusselaars te leiden. Energiek en tegelijk sympathiek: die twee kernwaarden delen zowel de Duitser als zijn huidige werkgever. De mayonaise pakte (nog maar eens) beter dan verwacht. Hoewel ruim een half dozijn sleutelspelers andere oorden opzocht, is Union de winterstop ingedoken met een riante bonus op haar eerste belagers. Zoals voorspeld hanteert Blessin zijn geliefkoosde Gegenpressing, waarbij zijn spelers telkens weer de kracht vinden om de tegenstander in bepaalde delen van de wedstrijd te overrompelen. Indrukwekkend.

Thorsten Fink (Sint-Truiden)
Wat uit Duitsland komt, is betrouwbaar, blijkbaar. Ook bij STVV betrad deze zomer een oosterbuur onze JPL. Qua spelerspalmares, met vele successen bij Bayern München, kan enkel Mark van Bommel aan hem tippen. Ook als trainer maakt Fink een flinke indruk. Vanaf dag één koos hij voluit voor een positief verhaal: aantrekkelijk voetbal, niet te veel zeuren en – vooral – de lokale jeugd kansen geven. Jongens als Matte Smets, Jarne Steuckers en Rein Van Helden hebben ervoor gezorgd dat men weer graag naar Stayen afzakt. Een ticket voor de Champions’ Play-Off zou een regelrechte stunt zijn, maar ligt voorlopig nog binnen handbereik.

Miron Muslic (Cercle Brugge)
Hij mag dan wel geen Duitser zijn, ook deze Oostenrijkse Bosniër zou zomaar uit de Red-Bull-school van Blessin kunnen komen. Niet iedereen is er fan van, maar het minste wat je kan zeggen is dat Cercle een herkenbare stijl hanteert. Verticaliteit is daarbij het sleutelbegrip. Onder Muslic is het lang niet verboden om een bal naar voren te hengsten, wel integendeel. Cruciaal vervolg is het eerste of tweede duel winnen, om van daaruit aan kansen te komen. Bij balverlies luidt er slechts één devies: aan topintensiteit druk zetten. Ergens klinkt het behoorlijk agressief, maar vergis je niet. Die Muslic is echt een topvent.

Brian Riemer (RSC Anderlecht)
Aan het begin van de herfst doken nog twijfels en ontslagwensen op, aangezien het zelfs na de zomerse kwaliteitsinjectie lang duurde voor Anderlecht onder stoom geraakte. Uiteindelijk heeft Riemer het hoofd koel kunnen houden, mede dankzij de beschermende hand van Jesper Fredberg. Enkele kritische verwijten heeft hij inmiddels van zich afgeschud. Sommigen stoorden zich aan zijn eeuwige optimisme, maar de voorbije maanden veegde Riemer zijn troepen ook al eens stevig de mantel uit. Daarnaast blijkt hij tactisch toch bekwamer dan vooraf gevreesd. De verstokte romantici zullen argumenteren dat de Deen iets te graag de bal uit handen (of beter: voeten) geeft. Hijzelf zal daarop antwoorden dat het Anderlecht wel veel punten heeft opgeleverd.

Mark van Bommel (Royal Antwerp FC)
Den dubbel, de Supercup, eerste deelname ooit aan de Champions League, een prestigezege tegen FC Barcelona … Het wordt bijzonder lastig voor The Great Old om 2023 ooit nog te overtreffen! De man die die successen bij elkaar coachte, zal voor eeuwig aanbeden worden op de Bosuil. Zijn heldenstatus mag de Antwerpse burger echter geen zand in de ogen strooien: tijdens de eerste twintig speeldagen van het nieuwe seizoen heeft Stamnummer Eén ondermaats gepresteerd, in die mate zelfs dat de top-zes nog lang geen gewonnen strijd is. Dat mag Van Bommel ook zichzelf aanwrijven. Wat hem wel siert, is dat hij in interviews steevast een waarheidsgetrouw beeld van de feiten schetst. Een trainer met een heldere visie, het is zeldzamer dan het lijkt.

@royalantwerpfc Merry christmas everybody ✨🎄 #RAFC #RoyalAntwerpFC #christmas #wishes #fyp #foryou ♬ origineel geluid - Royal Antwerp FC

Hein Vanhaezebrouck (KAA Gent)
De enige Belgische vertegenwoordiger uit het lijstje. Meer dan ooit is onze competitie overspoeld door buitenlandse trainers. Gelukkig houdt Vanhaezebrouck nu al jaren de vaderlandse eer hoog. Nu ja, het blijft zo dat een groot gedeelte van de niet-Gentenaars hem moeilijk kan uitstaan. Daar maalt Hein zelf het minst van allemaal om. Hij gaat onverstoord verder met over alles en iedereen zijn ongezouten mening te delen. Tussendoor heeft Vanhaezebrouck eindelijk nog eens een selectie Buffalo’s in handen die om de prijzen kan meespelen. Zijn tactische meesterschap doet de rest. Gent legde in de heenronde misschien wel het mooiste voetbal van allemaal op de mat. Een trofee pak je daar niet noodzakelijk mee, maar het doet ongetwijfeld deugd aan het hartje van Vanhaezebrouck.

Breng hieronder nog één keer jouw stem uit via de poll. Morgen, op Nieuwjaarsdag, onthult VoetbalPrimeur.be het gehele elftal van de eerste seizoenshelft.