Uitkijken naar speeldag 18: vurige doop, zwarte beesten en de Barça-boost

Uitkijken naar speeldag 18: vurige doop, zwarte beesten en de Barça-boost

15-12-2023 14:00 Laatste update: 16-12-2023 15:30

We schrijven midden december en toch hoeft de liefhebber van de Jupiler Pro League de donkere wintermaanden niet te vrezen. Er staan deze maand nog liefst drie competitiespeeldagen gepland. Dit weekend is het de beurt aan ronde 18. VoetbalPrimeur.be blikt vooruit in vijfvoud.

Vurige vuurdoop
KVC Westerlo heeft haar lot in de handen van Rik De Mil gelegd. De trouwe luitenant van Club Brugge vindt de tijd gekomen om op eigen benen te staan. Saillant detail: ook die andere degradatiekanshebber, KV Kortrijk, sprak met hem. De modernere omkadering bij Westerlo overhaalde De Mil, maar daar komt ook een grotere verantwoordelijkheid bij kijken. Zijn vuurdoop op vrijdagavond wordt meteen een niet te missen afspraak. Met KAS Eupen komt er een andere laagvlieger over de vloer in het Kuipje. Een zespuntenmatch om mee van wal te steken, best verraderlijk!

Zwarte beesten
Verraderlijk, het is niet alleen van toepassing op De Mil tijdens speeldag 18. Verschillende topploegen kijken namelijk hun zwarte beest in de ogen. Standard Luik kruist de degens met Sporting Charleroi in de altijd beladen ‘choc wallon’. Een dag later is er de Slag om Vlaanderen, waarin KAA Gent streekrivaal Club Brugge al vaker een peer stoofde, al gebeurde dat voornamelijk op Gentse bodem. Tot slot mag ook leider Union Saint-Gilloise zich niet laten vangen. Op papier zou KV Mechelen geen zorgen mogen baren, maar om een of andere reden loopt het altijd verkeerd tegen de Maneblussers.

Amok vermijden
Na een weekje op de strafbank mogen de supporters van Standard Luik hun ploeg weer komen aanmoedigen. Laat met Charleroi nu net een vlug ontvlambare tegenstander op Sclessin langskomen. De voorbije jaren werd de ontmoeting al meermaals overschaduwd door vuurpijlen en vroegtijdige stopzettingen. Geen ideale setting om een tweede kans te krijgen, lijkt het. Zal de harde kern eraan kunnen weerstaan om opnieuw keet te schoppen? Laat ons hopen voor het Belgisch voetbal van wel, want een nieuwe rel zou een voetbal zonder uitfans enkel dichterbij brengen. Daar wil niemand heen, toch?

Wipplank of glazen plafond?
Club Brugge lijkt weer aan de beterhand. Al ruim een maand niet meer verloren, nauwelijks nog tegentreffers, Europees groepswinnaar … Net op tijd zou je zeggen, nu Gent de gedeelde provinciegrens oversteekt. Het duel kan onomwonden als kantelpunt in het Brugse seizoen beschouwd worden. Bij winst katapulteert Blauw-Zwart zich zelfs tot op twee punten van de geroemde rivaal. Gaat het de boot in, dan zou dat nogmaals een symptoom betekenen van een onderliggende aandoening. Als het van De Buffalo’s afhangt, wordt het scenario 2.

De Barça-boost
De Bosuil ontbarste woensdagavond rond 22u45 in een gelijkaardige oerkreet als bij de historische atoomkogel van Toby Alderweireld, nu al weer een half jaar geleden. De sensationele 3-2 tegen FC Barcelona schaarde zich in het (inmiddels lange) rijtje legendarische avonden in Deurne-Noord. Wees maar zeker dat Royal Antwerp FC in een vat van vertrouwen is gevallen. Dat komt handig van pas, zeker wanneer RSC Anderlecht op de koffie verschijnt. Een gewaarschuwde Brusselaar is er twee waard.