Vijf lessen uit speeldag 16: sneeuwprik deert Union niet, Genk laat 't weer liggen

Vijf lessen uit speeldag 16: sneeuwprik deert Union niet, Genk laat 't weer liggen

04-12-2023 20:00 Laatste update: 05-12-2023 08:00

De winter is in het geland en dat heeft ook de Jupiler Pro League mogen ondervinden. Tussen de rillingen en besneeuwde mutsen door bleek speeldag 16 weer een vette kluif om te ontleden. VoetbalPrimeur.be doet een poging in vijf lessen om te memoriseren.

Sneeuwprik
Zondagnamiddag kreeg het centrum van ons land een eerste winterse bui te verduren. Bij KV Mechelen – Sint-Truiden leverde dat vooral in de tweede helft kersttaferelen op. Leuk voor ansichtkaarten, maar echt vlotjes rolde de bal toch niet meer. In het Dudenpark had men de sneeuw met man en macht geruimd, waardoor het veld er best bespeelbaar bij lag. Waarom er toch besloten werd om met een oranje bal te starten, is bijgevolg een raadsel. Na tien minuten veranderde oranje weer in het klassieke wit en kon ook de tv-kijker genieten van een intense pot. Union en Cercle hanteerden dan wel min of meer dezelfde aanpak, de koploper bewees toch dat naast tactiek ook de individuele klasse een cruciale peiler blijft in het voetbal.

Op de top Vandenberghe
Hij was zelf de eerste om het toe te geven: beter dan dit wordt het niet. In KAS EupenKV Kortrijk ging Tom Vandenberghe onder meer Silvio Proto en Sinan Bolat achterna door als doelman in de blessuretijd raak te koppen. Én De Kerels meteen een deugddoend punt te bezorgen. In het andere kamp zal Florian Kohfeldt zich ongetwijfeld de haren uit het hoofd gerukt hebben. Luttele minuten eerder had Vandenberghe als eens mogen aanleggen op een hoekschop. Toen miste zijn volley nog kracht … De achterhoede van Eupen gunde hem echter een herkansing, want opnieuw pikte niemand de KVK-goalie op.

Genk schiet zich (weer) in de voet het hoofd
KRC Genk en KAA Gent losten alle verwachtingen in. In een aangenaam kijkstuk stak de thuisploeg haar hand uit naar een verlossende driepunter, maar nog maar eens volgde een opdoffer. Een hoofdletsel bij Tolu Arokodare bleek ditmaal spelbreker. Niet dat de boomlange Nigeriaan vooraan nog het verschil moest maken, maar hij was wel van goudwaarde bij stilstaande fases in de eigen zestien meter. Toen hij werd afgevoerd, had Wouter Vrancken geen wissels meer op overschot. In minuut 99 (!) prikte Tarik Tissoudali vervolgens de 2-2 binnen, nota bene met zijn heup … Symbolisch voor de rampweek die Genk beleefde.

Arbeid loont!
Unisono roemden ze de inzet van de héle ploeg. Vooral dat voorlaatste woord is daarbij van belang. Simon Mignolet, Jorne Spileers, Ronny Deila … Eén voor één merkten ze openlijk op dat de defensie een stuk stabieler staat bij Club Brugge. Het is dan ook geen toeval dat Blauw-Zwart nu al een maand lang geen tegentreffer te slikken krijgt. De laatste die erin slaagde om Mignolet te vloeren, was Mohamed Amoura op 5 november. Ook Standard Luik kon die statistiek niet van de tabellen vegen. En zo liep de terugkeer van Carl Hoefkens naar Jan Breydel af op een sisser.

De Roeck draagt niet langer de broek
In navolging van rode lantaarn KV Kortrijk en eerste voorganger OH Leuven heeft nu ook KVC Westerlo haar trainer op straat gegooid. Jonas De Roeck loodste De Kemphanen weer naar het hoogste niveau, schoot daar als een raket uit de startblokken, maar betaalt nu de tol van het (klassieke) moeilijke tweede jaar. Ergens de kroniek van een aangekondigd ontslag, aangezien de Turkse eigenaars bijzonder fors investeerden tijdens de zomermercato. Die inspanningen betaalden zich nog niet uit, al is het natuurlijk ook aan de clubleiding om de hand eens in eigen boezem te steken.