Veertien keer in de roos: Lukaku’s knalcampagne ontleed in records en cijfers

Veertien keer in de roos: Lukaku’s knalcampagne ontleed in records en cijfers

21-11-2023 12:30 Laatste update: 22-11-2023 18:00
11

Dé man van de Belgische kwalificatiecampagne? Ongetwijfeld Romelu Lukaku! De doelpuntenmachine was al recordschutter aller tijden bij de Rode Duivels, maar dikte zijn aantal in de voorbije voorronde aan met liefst veertien stuks. VoetbalPrimeur.be vat de grootsheid van die prestatie samen in veertien treffende statistieken.

1️⃣

De nummer één, zo eenvoudig is het. Van alle spelers die deelnamen aan deze EK-kwalificatiecyclus, scoorde Lukaku het vaakst. Andere wereldvedetten als Cristiano Ronaldo (10), Kylian Mbappé (9) en Harry Kane (8) bijten in het zand. Kleine kanttekening: Mbappé heeft dinsdagavond nog een wedstrijd te goed in Griekenland. Nee, toch?

2️⃣

Zo helder zijn campagne nu fonkelde, zo dof oogden zijn cijfers in 2022. Dat was het annus horribilis voor Lukaku tot dusver. Bij de nationale ploeg trof hij zelfs geen enkele keer raak, mede omdat de spits nauwelijks in actie kwam door veelvuldig blessureleed. In die vermaledijde WK-partij tegen Kroatië vielen in extremis enkele wenkende kansen om zijn demonen te verdrijven, maar toen bleek Lukaku nog niet scherp genoeg.

3️⃣

Zijn veertien treffers vielen op drie verschillende manieren. Drie keer klopte Lukaku de vijandelijke doelman met het hoofd, afgelopen zondag nog tot twee maal toe. Met zijn rechtervoet lukte hij vier doelpunten. De overige zeven schoot Big Rom binnen met links. Kortom: eens in de zestien is het Duivelse speerpunt dodelijk, met welk lichaamsdeel dan ook!

4️⃣

Vier potten in één match (in één helft zelfs), het overkwam Lukaku nog niet eerder voor België. Verder dan een hattrick was hij nog niet geraakt. Tegen Zweden eerder dit jaar (0-3) flikte hij dat kunstje. Eerder mochten ook Gibraltar (augustus 2017) en Luxemburg (mei 2014) al voor bevoorrechte getuigen spelen.

5️⃣

De stempel die Lukaku op deze kwalificatiefase heeft gedrukt, is overweldigend. In vijf van de acht duels kwam de Belgische openingsgoal op zijn naam te staan. Als een echte aanvoerder wees hij de Duivels dus de weg.

6️⃣

Na een kwakkelend 2022 is 2023 het jaar van de wederopstanding geworden. In totaal scoorde Lukaku dit kalenderjaar al 34 keer, verspreid over zes competities: de EK-voorronde, vriendschappelijke interlands, de Europa League, de Champions League, de Coppa Italia en de Serie A. In die laatste competitie loopt zijn teller overigens gelijk met de Rode Duivels.

7️⃣

Lukaku mag zich nu de 7e beste internationale schutter noemen, althans voor nationale elftallen. Dankzij zijn vierklapper heeft hij Ali Mabkhout (Verenigde Arabische Emiraten) en Robert Lewandowski (Polen) bijgebeend met 83 exemplaren. De volgende doelwitten op de lijst zijn legende Ferenc Puskas (84) en de Maleisische goalgetter Mokhtar Dahari (89).

8️⃣

Met zijn vijftien rozen dit jaar (hij scoorde ook in het oefenduel met Duitsland) overtreft Lukaku zijn vorige recordjaar. Dat viel in 2018, niet toevallig met het succesvolle WK in Rusland als summum. Toen stokte zijn doelpuntenmeter bij veertien.

9️⃣

Negen maal voetbalde Big Rom nu onder het bewind van Domenico Tedesco. In amper één wedstrijd zweeg zijn kanon. Op het veld van Azerbeidzjan (0-1) verloste voor één keer niet de topschutter, maar Yannick Carrasco de Rode Duivels.

1️⃣0️⃣

In totaal zette Lukaku in 2023 al 34 keer de netten bol. Straffe cijfers, zeker als je in rekening brengt dat hij op het einde van de rit slechts tien maanden gevoetbald zal hebben. Door zijn woelige transferzomer lag onze landgenoot in juli en augustus namelijk volledig stil, al is zijn oersterke lichaam ongetwijfeld onderhouden gebleven.

1️⃣1️⃣

Wat zijn veertien kwalificatiegoals nog extra glans geeft, is dat er slechts één elfmeter bij zat. Dat was wel een belangrijke: thuis tegen Zweden trapte Lukaku de 1-1-eindstand vanop de stip binnen. Voor het overige kwamen zijn doelpunten telkens uit veldspel.

1️⃣2️⃣

Ooit voelde hij zich ondergewaardeerd, maar tegenwoordig heeft het Belgische publiek haar aanvalsleider volledig omarmd. Die steun van de twaalfde man laat zich op de Heizel feller voelen dan tevoren. Acht van zijn veertien treffers vielen in thuisduels, zes op verplaatsing.

1️⃣3️⃣

Zoals gezegd maakte Lukaku er eentje op strafschop. Bij zijn andere dertien rake pogingen mocht telkens een aangever meejuichen. De beste connectie lijkt opgebouwd met Dodi Lukebakio. De linkspoot, een aangename opleving onder Tedesco, zette zijn ploegmaat drie keer op weg naar een bingo. Jérémy Doku, Orel Mangala en Arthur Theate slaagden daar twee keer in. Verder bedienden ook Johan Bakayoko, Timothy Castagne, Wout Faes en Aster Vranckx hem eens.

1️⃣4️⃣

We maken de cirkel rond: veertien goals in een kwalificatieparcours, het is een ongeziene prestatie. Niemand deed immers ooit beter. De Ier David Healy en (opnieuw) Lewandowski strandden in eerdere campagnes op dertien. Dat aantal is nu scherper gesteld dankzij een brok Belgische precisie. Daar zal zelfs Mbappé niets meer aan veranderen!