Gakpo over 'wonderyear' bij Liverpool en op WK: Heb een mooie reis gemaakt

Gakpo over 'wonderyear' bij Liverpool en op WK: "Heb een mooie reis gemaakt"

18 november - 12:42

Een jaar geleden geraakte de carrière van Cody Gakpo in een sneltreinvaart. De nu 24-jarige aanvaller was dé man in vorm aan Oranje kant tijdens het WK in Qatar. Hij werd topscorer van het Nederlands elftal en verdiende zijn droomtransfer naar Liverpool. In gesprek met het Algemeen Dagblad blikt hij terug op deze periode.

Het verbaast zijn teamgenoten wel eens hoe snel de carrière van Gakpo gaat. Daley Blind besefte bijvoorbeeld niet dat Gakpo tijdens het WK nog speler van PSV was. Ook Gakpo zelf zou dat bijna vergeten. "Het lijkt lang geleden alweer", vertelt hij met een grijns. Het WK betekende voor Gakpo zijn definitieve doorbraak op internationaal niveau. Hij scoorde in alle drie de groepswedstrijden en Engelse media noemden hem 'The hottest prospect' van het WK.

Na het avontuur in Qatar maakte Gakpo voor zo’n 42 miljoen euro de overstap naar Liverpool. "Het was een enerverend jaar waarin ik een mooie reis heb gemaakt. En nog. In Liverpool voel ik me ontzettend op mijn plek. Het voetbal gaat goed, we wonen fijn. Mijn vriendin is happy en ook mijn familie en vrienden beleven alles mee. Dan ben je gezegend", zegt Gakpo tegen het AD. Bij Liverpool speelt de Eindhovenaar onder Jürgen Klopp. De Duitse manager gebruikt hem op verschillende posities, maar vooral als centrumspits. "Hij zei in januari meteen: 'Cody kan goed pressing spelen, hij kan als spits gaan doen wat Roberto Firmino jarenlang voor ons deed.' Ik word uitgedaagd om uit mijn comfortzone te komen. Dat vind ik leuk", aldus Gakpo.

Ook bij de nationale ploeg wisselt Gakpo veel van positie. "Het maakt mij niet uit waar ik bij Oranje speel. Ik moet gewoon zorgen dat ik van waarde ben. Mensen hebben verwachtingen van me. Die heb ik zelf ook. Ik wil steeds meer en steeds beter." De sierlijke aanvaller weet wat ervoor nodig is om te blijven presteren. "De kunst is 'vrij' te zijn in het voetballen. Als dat lukt, heb ik genoeg kwaliteit om het te laten zien op topniveau." Zaterdagavond kan Gakpo zich met Oranje tegen Ierland definitief plaatsen voor het EK 2024 in Duitsland.