Huisanalist bekijkt sterke en zwakke punten Antwerp-tegenstander FC Porto

Huisanalist bekijkt sterke en zwakke punten Antwerp-tegenstander FC Porto

24-10-2023 09:00 Laatste update: 17:00
8

Royal Antwerp FC neemt he woensdagavond op tegen FC Porto. The Great Old kan de punten goed gebruiken in de Champions League. De huisanalist van VoetbalPrimeur.be neemt de kwaliteiten/struikelblokken van de Portugese topclub onder de loep.

Verwachte opstelling:

Sergio Conceicao staat bekend om zijn dynamische en aanvallende speelstijl. Onder zijn leiding speelde Porto vaak/meestal in een GK-4-4-2-formatie met hoge druk om het opbouwspel van de tegenstander te verstoren en snel balbezit te winnen.

De defensieve aanpak van Porto onder Conceicao is doorgaans zeer georganiseerd en gedisciplineerd. Ze spelen vaak met een hoge verdedigingslinie om de ruimte van de tegenstander te beperken en hun aanvalsmogelijkheden te blokkeren. Bovendien staan ​​de spelers op het middenveld erom bekend dat ze hard doordrukken om balbezit terug te winnen.


Aanvallend speelt Porto het liefst met veel breedte, waarbij Conceicao zijn vleugelverdedigers gebruikt om steun te bieden aan de vleugelaanvallers. Bovendien spelen ze graag in een hoog tempo, waarbij ze vaak proberen om snel om te schakelen van verdediging naar aanval met als doel de tegenstanders te overrompelen. Porto valt doorgaans langs de flanken aan om de bal in het strafschopgebied te krijgen, zodat aanvallers of aanvallende middenvelders dit kunnen afmaken.

FC Porto in de verdediging
Conceicao streeft ernaar om verticaal (over het veld) een overtal te creëren wanneer de tegenstanders balbezit hebben. Dit doen ze door een krachtige “frontpressing” toe te passen.

Onder leiding van Conceicao is de pressing van Porto goed georganiseerd, maar vooral intens. De twee aanvallers leiden de pressing door de centrale verdedigers en de doelman onder druk te zetten en in te sluiten. De middenvelders bieden hierbij ondersteuning.

Vleugelverdedigers schuiven op naar hun respectievelijke vleugelspelers om vrije ruimtes voor tegenstanders te voorkomen.


Hier speelt de tegenstander de bal terug naar de centrale verdediger. Je kan zien dat de aanvallers direct druk vooruit gaan zetten. Dit is het signaal voor het hele team om met de pressing te starten.

Conceicao's tactisch idee beperkt zich niet alleen tot explosieve agressie. Balbehoud is essentieel voor het spelidee van Conceicao bij FC Porto.

FC Porto in de aanval

De GK-4-4-2-vorm lijkt dan meer op een GK-4-2-4 (of zelfs GK-4-1-3-2). Wat echter overblijft is een verdedigende middenvelder voor de twee centrale verdedigers die probeert de bal te veroveren en het team te beschermen tegen tegenaanvallen.

De defensieve strategie van Conceicao weerspiegelt zijn aanvallende strategie. Het is er een die is opgebouwd op doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Porto kiest voor een aanpak onder hoge druk door de achterste vier op de middenlijn te plaatsen. Deze strategie vereist dat ze dicht bij elkaar blijven om de kans te verkleinen dat ballen over hun (of tussendoor) worden gespeeld. Deze strategie gaat echter ten koste van de ruimte op de flanken.


Hier zie een voorbeeld van de aanvallende veldbezetting van FC Porto. Twee CV’s op de middenlijn, vleugelspelers trekken naar voor, terwijl de centrale middenvelder naar achteren trekken en een aanvallend viertal.

Het GK-4-4-2-systeem van Conceicao bevat enkele creatieve acties om het herwinnen van balbezit. Zijn twee centrale verdedigers dringen halverwege op, terwijl hun centrale middenvelders naar achteren vallen en smaller worden om een ​​centraal blok te vormen dat beschermt tegen tegenaanvallen.

Aanvallend snijden de twee vleugelaanvallers meestal naar binnen, waardoor er op beide flanken ruimte ontstaat voor de vleugelverdedigers. Deze verandering verandert de GK-4-4-2 in een aanvallende GK-4-2-4-formatie.


Wanneer Porto de bal naar de flanken speelt, overbelasten hun vleugelverdedigers, vleugelspelers en centrum aanvaller de tegenstander in een 3v2-situatie. Deze overlap rekt de verdediging van de tegenstander uit, waardoor kansen ontstaan ​​voor gemakkelijke passes in de ‘Half Spaces’. De vleugelverdedigers van Porto beschikken over essentiële kwaliteiten zoals snelheid, uithoudingsvermogen en technische vaardigheid, waardoor ze van onschatbare waarde zijn in het systeem van Conceicao.

Conclusie
Ik verwacht een zeer moeilijke wedstrijd tegen dit FC Porto. Porto is kwalitatief sterker dan het team van Antwerp. Ondanks het team van Mark Van Bommel zeker niet kansloos is, maar dan moeten ze de juiste ruimtes (tussen de linies) vinden. Van Bommel kennende zal hij zeker een tactisch plan hebben voor deze wedstrijd. Nieuwsgierig hoe hij dit zal aanpakken en hoe het uitgevoerd zijn worden.