Tussenbalans bij Club Brugge: heerlijke ingrediënten, maar mayonaise pakt nog niet

Tussenbalans bij Club Brugge: heerlijke ingrediënten, maar mayonaise pakt nog niet

18-10-2023 13:30 Laatste update: 20-10-2023 21:28
34

Nu de interlandonderbreking beëindigd is, staat de Jupiler Pro League weer in de gang te trappelen. Eén derde van de competitie ligt achter de rug. Hoewel er uiteraard nog veel kan veranderen, hebben de eerste tien speeldagen al bepaalde indrukken geboden. VoetbalPrimeur.be maakt een tussenbalans op bij onze verschillende topclubs, van onder naar boven in de stand. In deze aflevering aan de beurt: Club Brugge.

Statistieken
Huidige positie in de stand: 5e
Aantal punten: 16 (4W – 4G – 2V)
Doelpuntensaldo: 23-11
Topschutter: Andreas Skov Olsen (7)
Assistkoning: Maxim De Cuyper (5)
Aantal clean sheets: 2

Tussenbalans
De oeverloze kwaliteit in de spelerskern, het enthousiasme van de nieuwe trainer en het revanchegevoel na een pijnlijke vorige campagne: die cocktail leidde ertoe dat de meerderheid Club Brugge in juli bombardeerde tot topfavoriet voor de titel. Met één derde van de reguliere fase achter de kiezen luidt de balans vooral dat er nog veel werk op de plank ligt. Club won minder dan de helft van haar wedstrijden en staat ternauwernood in de top-zes. De achterstand op koploper Union Saint-Gilloise bedraagt toch al zes punten. Op papier valt dat ondermaats te noemen.

Nochtans verkeren bepaalde spelers in prima vorm. Maxim De Cuyper paste zich vrij eenvoudig aan de vereisten bij een topclub aan, aanwinst Philip Zinckernagel is een flinke meewaarde, Andreas Skov Olsen is bij momenten onhoudbaar en dan was er nog de ontluiking van wonderkind Antonio Nusa. Reken daar nog immer betrouwbare pionnen als Simon Mignolet en Hans Vanaken bij en je zou een karrenvracht aan punten verwachten. Die zijn er om één of andere reden niet gekomen.

Waar het schoentje dan knelt? Een lastige vraag, zo blijkt. Hoewel Ronny Deila een grotendeels positieve indruk nalaat op Jan Breydel, lijkt de mayonaise voorlopig niet volledig te pakken. Nochtans past het karakter van de Noor uitermate bij het typische Club-DNA. Op het veld laat Blauw-Zwart evenwel na om negentig minuten lang dezelfde energie en focus aan de dag te brengen. Elke wedstrijd opnieuw heeft het betere periodes, waarin de tegenstander naar adem snakt, maar al te vaak zakt die intensiteit weg.

Dat zal Deila zelf ook wel gemerkt hebben. Mogelijk heeft hij daar tijdens deze internationale break een werkpunt van gemaakt. In het vervolg van oktober en november staan alvast enkele zware affiches in de agenda. Daar moet Club haar ware gelaat eens écht tonen. Met het spelersmateriaal dat Deila ter beschikking heeft, is meespelen voor de titel het absolute minimumdoel. Al had de Noor er misschien graag nog een klasbak centraal achterin bij gekregen. In haar laatste zeven competitieduels slaagde Club er in ieder geval niet in om de nul te houden ... 

Programma voor de komende vijf wedstrijden:

- 21/10: KV Kortrijk (uit)
- 29/10: Royal Antwerp FC (thuis)
- 5/11: Union Saint-Gilloise (uit)
- 12/11: Cercle Brugge (thuis)
- 26/11: OH Leuven (uit)