Bijzondere situatie in kwalificatiepoule: Ierland kan profiteren van eigen verlies

Bijzondere situatie in kwalificatiepoule: Ierland kan profiteren van eigen verlies

15-10-2023 17:30
2

Door het verlies van Ierland tegen Griekenland vrijdagavond is er een aparte situatie ontstaan in de kwalificatiepoule voor het EK. Op 18 november spelen de Ieren in de Johan Cruijff ArenA tegen Nederland, maar het komt voor Ierland gunstiger uit als ze die wedstrijd verliezen.

Ierland kan zich officieel niet meer via de normale weg plaatsen voor het EK in Duitsland. De Ieren moeten hopen op een mogelijke uitweg via de Nations League. Een bepaald aantal landen mag via die weg proberen alsnog een ticket voor het EK te bemachtigen. Dat mogen enkel alleen de hoogst geklasseerde landen op de ranglijst en veel van die landen zijn al bijna of helemaal geplaatst voor het EK via de normale kwalificatie.

Daarna komt Oranje om de hoek kijken. Het Nederlands elftal eindigde vorig jaar als vierde op de ranglijst van de Nations League. Oranje heeft daarmee sowieso een kans om via de Nations League het EK te halen, maar voor Ierland is het een stuk gunstiger als Nederland zich direct plaatst.

Ierland eindigde vorig jaar hoger dan Griekenland in de Nations League, dus als Oranje zich niet hoeft te plaatsen via dat toernooi, dan is de kans groter dat Ierland bij de best geklasseerde landen zit. Mede daarom is het voor Ierland dus gunstiger dat Nederland zich direct plaatst in plaats van de Grieken.