Antwerp verliest ondanks dubbele voorsprong, Alderweireld mist strafschop

04-10-2023 20:41 Laatste update: 21:08
114

Royal Antwerp FC - Shakhtar Donetsk is een wedstrijd waar nog lang over zal nagepraat worden. The Great Old kwam voor de rust op een 0-2 voorsprong, maar gaf alles na de pauze weg. De bezoekers haalden het met 2-3 mede doordat Toby Alderweireld in de 96e minuut een strafschop onbenut liet.

Na de 5-0 nederlaag in Barcelona maakte Antwerp zich woensdag op voor zijn thuisdebuut in de Champions League. Tegen Shakhtar Donetsk kende The Great Old een droomstart. De Bosuil had amper twee minuten nodig om uit de bol te gaan. Uitblinker Vermeeren recupereerde op de rand van de zestien van de tegenstander de bal en bediende Muja. Die kapte slim zijn man uit en schoot overhoeks binnen, 0-1.

Voor de rust kregen de bezoekers lang amper of niets klaar. Na 25 minuten kwam Shakhtar Donetsk iets beter in de partij. Toch leek The Great Old niet onder de indruk van de Oekraïners. Sterker nog, iets voorbij het halfuur kwam Antwerp op een 2-0 voorsprong. Butez gaf na een redding snel mee tot bij Vermeeren. De jongeling stak perfect diep tot bij Balikwisha. Die dook op in de rug van zijn tegenstander en tikte de bal voorbij de doelman. Twee ballen tussen de palen, twee doelpunten, 2-0 aan de rust.

Van hemel naar de hel
Antwerp leek op weg naar een simpele zege, maar kwam er na de rust achter hoe keihard de Champions League kan zijn. We hebben nog altijd geen idee wat de Oekraïners kregen (te horen) tijdens de rust, maar het werkte wel enorm goed. Meteen na de rust was Antwerp nog niet wakker. The Great Old ontsnapte nog twee keer, maar bij de derde poging was het wel raak.Sikan tekende voor de aansluitingstreffer.

Antwerp was het plots na de rust helemaal kwijt. De bezoekers bleven kansen krijgen en op het uur stond het gelijk. Rakitski had wel al het geluk van de wereld. Zijn matige vrije trap week af op Balikwisha. Butez stond op het verkeerde been en de bal hobbelde binnen. De doelman liet daarna zijn frustraties de vrije loop.

Op een kwartier van het einde werd het nog erger voor de thuisploeg. Op links verspeelde Wijndal de bal. De bezoekers speelden het slecht uit, maar kregen dit keer de nodige hulp van Butez. De doelman wilde de bal in het spel houden en dat hij beter niet gedaan. De bal kwam immers via via voor de voeten van Sikan en die zette de 2-3 op het bord. Op de herhaling was te zien dat vlak voor de goal de bezoekers een overtreding maakte, maar de wedstrijdleiding liet begaan.

Alderweireld mist strafschop
Van Bommel gooide daarna Alderweireld mee in de aanval. Het slotoffensief van Antwerp was niet indrukwekkend, maar in de 96e minuut kwam er wel nog de ultieme kans op de gelijkmaker. Stepanenko kreeg de bal op de arm in de eigen zestien en de bal ging op de stip. Alderweireld nam zijn verantwoordelijkheid, maar moest lang wachten voor hij kon trappen. Toen hij het mocht doen, schoot de ervaren verdediger zwak naast. Antwerp bleef zo opnieuw achter met lege handen in de Champions League.