Tien weetjes over Anderlecht-aanwinst Schmeichel: vicieuze 33 en rad van tong

Tien weetjes over Anderlecht-aanwinst Schmeichel: vicieuze 33 en rad van tong

05-09-2023 22:30 Laatste update: 06-09-2023 08:30
11

Het Belgische voetbal is een ronkende naam rijker. Met Kasper Schmeichel heeft RSC Anderlecht haar doelmannengilde versterkt met een 36-jarige Deen die de Premier League op zijn palmares heeft staan en jarenlang door het leven ging als 'zoon van'. Maar wat valt er nog te weten over de kersverse paars-witte aanwinst? Tien weetjes over Schmeichel, zorgvuldig geselecteerd door VoetbalPrimeur.be. 

Rugnummer 33
Bij zijn voorstelling geraakte bekend dat Schmeichel bij Anderlecht het nummer 33 zal dragen. Daarmee lijkt de ervaren Deen de cirkel rond te maken. In zijn jeugd, toen hij trachtte door te breken bij Manchester City (uitgerekend de aartsrivaal van de club waar vader Peter zijn grootste successen beleefde), prijkte datzelfde nummer op zijn rug. In zijn gloriejaren bij Leicester City was dat gewoonweg één.

Trotse vader
Vader Peter was ongetwijfeld nóg een ander kaliber, maar zoals het hoort is die bijzonder trots op de verwezenlijkingen van zijn zoon. Op het WK 2018 werd dat helemaal duidelijk. Toen Denemarken in de achtste finales tegen Kroatië diep in de verlengingen een strafschop tegen kreeg, leek alle hoop vervlogen. Zeker als een klasbak als Luka Modric mag aanleggen vanop elf meter ... Enkel Schmeichel junior versaagde niet: hij dook de juiste kant uit, tot groot jolijt van senior. Uiteindelijk zou het niets uitmaken. Ondanks twee andere saves in de strafschoppenserie moesten de Denen alsnog hun valiezen pakken.

Via de kelder naar de zolder
Op één invalbeurt bij Man City na was Schmeichel op jeugdige leeftijd nog niet rijp genoeg voor een vaste stek in de Premier League. Hij timmerde daarom aan de weg vanuit de ... League Two! Bij mindere goden als Darlington FC, Bury en Notts County leerde de latere prijzenpakker te knokken voor zijn plaats. Pas als mid-twintiger mocht Schmeichel zich een vaste waarde noemen bij de Engelse elite.

De Deense school
Een fiere vaandeldrager van de Deense school, zo mag je Schmeichel zeker omschrijven. En op keepersvlak houdt dat best een rariteit in. In Denemarken krijgen de doelmannen namelijk een speciale techniek aangeleerd om ballen op het lichaam te klemmen. In het filmpje hieronder wordt dat op heldere wijze uitgelegd, met wie anders dan Schmeichel junior als uitgelezen voorbeeld.

Danmarks bedste
Denemarken zit niet bepaald verlegen in Danish Dynamite en bracht enkele geweldige voetbaltalenten voort, ook de laatste jaren nog. Niettemin slaagde Schmeichel erin liefst vier keer de onderscheiding voor 'Deense Speler van het Jaar' in de wacht te slepen. In 2016, 2017, 2019 en 2020 viel die eer hem te beurt. Daarmee hees hij zich op gelijke hoogte met levende legende Brian Laudrup. Enkel Christian Eriksen was vaker aan het feest: vijf maal.

Komt opnieuw 'Deense vrienden' tegen
Anderlecht een Deens bastion noemen, is misschien net dat tikkeltje overdreven, maar Schmeichel zal in ieder geval zijn moedertaal kunnen gebruiken op Neerpede. Dat was bij Leicester wel even anders. Wanneer je bij de tegenstander dan toch eens een landgenoot tegen het lijf loopt, zoals Pierre-Emile Hojbjerg bij Tottenham Hotspur, is een knuffel op haar plaats. Jamie Vardy zou echter Jamie Vardy niet zijn om daar eens cynisch om te lachen.

Rad van tong
Persconferenties met de Anderlecht-aanwinst beloven niet saai te worden. Dat bewees hij onder meer op Euro 2020. Toen de Deen daar een vraag kreeg over de 'coming home'-droom van tegenstander Engeland, luidde het antwoord kurkdroog: 'Has it ever been home?' Zijn schalkse glimlach deed de rest. De Engelsen namen vervolgens sportieve weerwraak door Denemarken uit het toernooi te knikkeren.

Onbezongen held
27 oktober 2018 staat voor altijd als een zwarte pagina in het geschiedenisboek van Leicester City. Die dag stortte een helikopter met eigenaar Vichai Srivaddhanaprabha neer. Samen met hem kwamen drie passagiers en een piloot om het leven. Schmeichel was die dag op de plek van de feiten en stormde zelfs op het wrak af meteen na de feiten, in de gedachte om nog iemand te kunnen redden. De politie hield hem tegen. Hoe dan ook was alle hoop dan al vervlogen, helaas.

Afscheid van een vriend
Met die betreurde Srivaddhanaprabha had Schmeichel een sterke band. Dat werd pas echt duidelijk bij de viering van de FA-Cup-winst in 2021. De charismatische doelman begeleidt de zoon van zijn ontvallen werkgever zelf het veld op en overhandigt hem persoonlijk de trofee. Srivaddhanaprabha krijgt daarop de eer om het kleinood de lucht in te steken. De emoties van het afscheid van vaderlief gieren op dat moment ongetwijfeld bij beide heren door de keel.

Met de schrik vrijgekomen
Het overlijden van de Thaise zakenman is niet het enige angstige moment uit zijn leven. Schmeichel stond ook op het veld toen Eriksen roerloos onderuitzakte op Euro 2020. Ook toen liet hij zijn grote hart blijken. Een tweetal jaren later praatte hij nog steeds vol emotie over die noodlottige ervaring. Als bij wonder hield Eriksen er gelukkig geen langdurige letsels aan over.