Duivels Dilemma: moet Lukaku zijn plek krijgen tegen Azerbeidzjan en Estland?

Duivels Dilemma: moet Lukaku zijn plek krijgen tegen Azerbeidzjan en Estland?

31-08-2023 15:00 Laatste update: 01-09-2023 00:20
71

Vanaf 9 september zetten de Rode Duivels hun jacht op een ticket voor het Europees Kampioenschap in Duitsland (2024) verder. Nu de wissel van de wacht volop gaande is, maakt VoetbalPrimeur.be je graag warm aan de hand van enkele Duivelse Dilemma's. Als derde vraagstuk: moet Romelu Lukaku straks zijn vaste plek krijgen tegen Azerbeidzjan en Estland?

De kwestie rond Lukaku domineerde zowat de hele transferzomer, maar na een soap van jewelste is het eindpunt bereikt. AS Roma is zijn nieuwe broodheer. Nu ja, Chelsea FC verhuurt hem enkel aan de hoofdstedelingen, ook al hadden The Blues bij hoog en bij laag beweerd dat enkel een definitieve verkoop te bespreken viel. In ieder geval heeft Lukaku eindelijk onderdak gevonden. In tegenstelling tot bij Internazionale en Juventus, waar de tifosi stilaan zijn bloed konden drinken, kreeg Big Rom een hartelijke ontvangst bij aankomst in Rome.

Dat warme nest moet hem snel in staat stellen om naar zijn oude niveau toe te groeien. Zijn voorbereiding is intussen in rook opgegaan. Als op-en-top prof onderhield Lukaku zijn conditie wel op eigen houtje, maar dat valt niet te vergelijken met de trainingsarbeid in clubverband. Kortom: momenteel verkeert hij niet in topvorm. Dat is best jammer voor Domenico Tedesco, aangezien het toch gaat om de beste schutter aller tijden bij onze nationale ploeg. Onder de nieuwe bondscoach was Lukaku bovendien uitstekend bij schot, met over vier wedstrijden verspreid liefst zeven (!) treffers. Scoren doet hij dan ook altijd en overal.

PRO ✅
Laat nu net die laatste zin een graag gebruikt argument zijn voor zij die Lukaku ook nu weer zouden oproepen. Op 9 en 12 september staan twee kwalificatiewedstrijden voor Euro 2024 gepland, eerst op bezoek bij Azerbeidzjan, vervolgens thuis tegen Estland. De verdedigers van die landen branden nu al kaarsjes opdat de kersverse Roma-spits zal ontbreken. Zijn cijfers spreken boekdelen: met 75 interlanddoelpunten op 108 optredens presteert eigenlijk niemand in het wereldvoetbal straffer voor zijn land.

Zijn onvermijdelijke neus voor goals is niet de enige reden waarom Lukaku tóch nog mag hopen op een selectie. Daarnaast draagt de aanvaller een rugzak aan ervaring mee. Zowel op clubvlak als internationaal heeft hij inmiddels alles wel gezien. Zoveel gepokt en gemazelde spelers schieten er niet meer over voor Tedesco. Toby Alderweireld en Eden Hazard zijn op pensioen, Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne liggen in de lappenmand en Axel Witsel laat de bondscoach voorlopig links liggen. Blijft nog over: Jan Vertonghen. Met Lukaku erbij zou er toch wat meer leiderschap aanwezig zijn. Het viel trouwens op hoezeer hij de andere Duivels op sleeptouw trachtte te nemen in de voorbije interlands.

CONTRA ❎
Laat ons eerlijk zijn: zelfs een Lukaku aan halve kracht kan schade aanrichten tegen Azerbeidzjan en Estland. Dat zijn immers niet meteen de grootmachten van onze planeet. Daartegenover staat dat het net een uitgelezen kans vormt om eens andere jongens uit te testen in de punt van de aanval. Net door het gebrek aan kwaliteit bij de Azeri’s en Esten moet het mogelijk zijn om ook zonder Lukaku te scoren en te winnen. Na zijn vette transfer naar RB Leipzig lijkt Loïs Openda klaar om in deze wedstrijden de honneurs waar te nemen. Of mag Charles De Ketelaere zich eens uitleven als nummer negen?

Als jeugdige trainer is Tedesco erg begaan met groepsdynamieken. Welk signaal stuurt hij uit door Lukaku te selecteren? Die vraag is de voorbije dagen ongetwijfeld al meerdere keren door zijn gedachten geflitst. Intussen zal hij wel een antwoord geformuleerd hebben. Nu lijkt een ideaal moment om de nodige portie welwillendheid te creëren bij de aanvallers die vaak in de gigantische schaduw van Big Rom zitten. De sfeer in de selectie kan er enkel wel bij varen.

Tot slot is het niet onbelangrijk om de zaken vanuit het standpunt van Lukaku zelf te bekijken. Is het allereerst wel verstandig om al meteen wedstrijden met de Rode Duivels te betwisten? Na weken zonder groepstraining oogt de kans op blessureleed alvast reëel. Verder kan het België op de langere termijn een betere dienst bewijzen als Lukaku de komende twee weken gebruikt om zich in te werken bij Roma. Geen uitstapjes met de Belgische ploeg dus, maar eerst hard werken om een belangrijke pion te worden in het radarwerk van José Mourinho. Want als alle wegen naar Rome leiden, leiden alle wegen ook van Rome weg richting andere horizonten, toch?

VP’s EINDOORDEEL ❎
De verdiensten van Lukaku voor de nationale ploeg staan buiten kijf, daar zal een tweeluik tegen godbetert Azerbeidzjan en Estland niets aan veranderen. Meer dan waarschijnlijk zal zijn al dan niet deelname ook niets veranderen aan het resultaat in die partijen. Ook zonder hun topschutter aller tijden moeten de Rode Duivels gewoon een zes op zes kunnen boeken. Een mooiere kans komt er niet voor Openda en co om Lukaku’s (grote) schoenen op te vullen! Laat Romelu zich eerst maar concentreren op zijn aanpassing aan AS Roma.