Anderlecht voor het eerst in jaren koploper: Een reis door de tijd sinds 2018

Anderlecht voor het eerst in jaren koploper: Een reis door de tijd sinds 2018

28-08-2023 22:00 Laatste update: 29-08-2023 19:22
13

Het is lang geleden dat de fans van RSC Anderlecht hun team bovenaan de Jupiler Pro League zagen staan. Na meerdere speelrondes is het eindelijk zover: Anderlecht staat weer op nummer één. De laatste keer dat dit gebeurde was op 19 augustus 2018. Hoewel de club op 24 juli 2022 kortstondig de eerste plaats bezette, was dit van zo'n korte duur dat het nauwelijks meetelt. VoetbalPrimeur.be neemt je mee op een reis van de koppositie in 2018 naar de huidige koppositie.

Stadion en eigenaarschap
Van 1983 tot en met 2019 stond de thuisbasis van Anderlecht bekend als het Constant Vanden Stockstadion. Maar in 2019 werd de naam veranderd naar Lotto Park, vernoemd naar een van de grote sponsoren, De Nationale Loterij . Qua eigenaarschap was 2018 een keerpunt. De jarenlange heerschappij van de familie Vanden Stock eindigde toen Marc Coucke de club overnam.

Bestuurlijke veranderingen
Marc Coucke kondigde begin 2020 een nieuwe bestuursstructuur aan. Karel Van Eetvelt werd CEO en Wouter Vandenhaute trad toe als adviseur. Een jaar later werd Vandenhaute voorzitter. Onder zijn leiding werd in 2021 een kapitaalsverhoging doorgevoerd, waardoor Anderlecht bijna schuldenvrij werd. In januari 2023 nam Vandenhaute echter een stap terug, waarna Kenneth Bornauw en Jesper Fredberg de leiding overnamen.

Trainerscarrousel
RSC Anderlecht heeft de afgelopen jaren veel trainerswisselingen gekend. Hein Vanhaezebrouck was de laatste trainer die Anderlecht meerdere speeldagen vanaf de koppositie liet beleven. Zijn periode eindigde in december 2018, waarna Karim Belhocine het kortstondig overnam. Fred Rutten stond begin 2019 aan het roer, maar vertrok al in april. Belhocine nam vervolgens weer tijdelijk over.

De periode van Kompany
In juli 2019 werd Vincent Kompany aangesteld als speler-trainer. Simon Davies werd naast hem officieel T1, maar vertrok al in oktober. Frank Vercauteren volgde hem op. Kompany nam in augustus 2020 de rol van hoofdtrainer op zich en bleef dit tot juni 2022.

Riemer als nieuwe trainer
Felice Mazzù werd de opvolger van Kompany, maar na teleurstellende resultaten werd hij in oktober 2022 vervangen door interim-coach Robin Veldman. In december nam de Deen Brian Riemer het over.

Uitstroom belangrijke spelers
Op de transfermarkt verkocht Anderlecht enkele belangrijke spelers, zoals Jérémy Doku en Youri Tielemans, voor respectievelijk 26 en 25 miljoen euro. Dit jaar vertrok doelman Bart Verbruggen naar Brighton voor 20 miljoen euro. Daar kwamen weliswaar spelers voor in de plaats, maar niet met dezelfde marktwaardes.

Met alle recente veranderingen en de huidige koppositie in de Jupiler Pro League, belooft de toekomst van Anderlecht spannend te worden. Aanstaande zondag staat er een match op het programma tegen KRC Genk in de Cegeka Arena.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)