Uitkijken naar speeldag 5: door onthoofd programma kan Anderlecht leider worden

Uitkijken naar speeldag 5: door onthoofd programma kan Anderlecht leider worden

25-08-2023 16:00 Laatste update: 26-08-2023 17:09
49

Vijf op vijf voor de Belgische ploegen in Europa! Ook al gaat het nog maar om de voorrondes, zulke resultaten stemmen iedereen tot tevredenheid. In een zoete roes duiken we dan ook speeldag 5 van de Jupiler Pro League in. VoetbalPrimeur.be blikt vooruit in vijf aandachtspunten.

Geplande rust
Eerlijk is eerlijk: speeldag 5 oogt toch behoorlijk onthoofd. Met Royal Antwerp FCKAA Gent, RWDM – Union Saint-Gilloise en Club BruggeKRC Genk zijn namelijk drie aantrekkelijke affiches uitgesteld. Dat gebeurde wel om een nobele reden: meer rust met het oog op de cruciale Europese terugwedstrijden van komende week. Het algemene belang van het Belgische voetbal wordt zo vooropgesteld. Ooit was het anders … Beentjes omhoog dit weekend bij onze vijf vertegenwoordigers!

(Even) terug aan de top?
Decennialang zat RSCAnderlecht op de troon van het Belgische voetbal. Door de laatste donkere jaren is die herinnering haast volledig vervlogen in het Astridpark, maar zondagavond kunnen de manschappen van Brian Riemer die dagen van weleer doen herleven. Als paars-wit zich ontdoet van Sporting Charleroi, springt het immers alleen naar de leiderspositie, met dank aan de kalendermaker. Anderlecht op nummer één, dat voelt toch aan als een eeuwigheid geleden.

De sprong voorwaarts
Zondagnamiddag staan met Sint-Truiden en Cercle Brugge de twee grootste uitdagers van de traditionele topclubs tegenover elkaar. Aangezien de virtuele top-zes nu al bekleedt wordt door zes grootmachten, belooft het een vette kluif te worden voor ambitieuze middenmoters om een stekje in de Champions Play-Off af te dwingen. Van alle dromers hebben STVV en Cercle de voorbije maand al het vaakst indruk gemaakt. Zet één van beiden haar kandidatuur kracht bij?  

Een zespuntenmatch komt nooit te vroeg
Augustus is nog niet eens ten einde en bij verschillende clubs luiden de alarmbellen al. Dat geldt misschien wel het hardst voor KV Kortrijk (nul punten) en Standard Luik (één punt). Die kemphanen kruisen zaterdag de degens in het Guldensporenstadion. Hun ontmoeting kan je nu al omschrijven als een ‘zespuntenwedstrijd’. KVK heeft dringend nood aan dat eerste puntengewin om de burger moed te geven, terwijl Carl Hoefkens stilaan de druk op zijn nochtans brede schouders begint te voelen.

Snakken naar die zoete smaak
Het is best opvallend: met toch al vier speeldagen achter de kiezen zijn nog steeds vijf van de zestien ploegen op jacht naar een eerste driepunter. Naast Kortrijk en Standard verkeren Sporting Charleroi, OH Leuven en KVC Westerlo in hetzelfde schuitje. Alle drie beschikken zij over een trainer die het volledige vertrouwen van het bestuur geniet. Voorlopig, althans. Want met het uitzicht van een Degradatie Play-Off met vier ongelukkigen durft de hysterie al eens vlug toe te slaan. Hoe eerder die driepunter in de pocket is, hoe liever!