Jupiler Pro League-seizoen gaat van start met nieuwe regels

Jupiler Pro League-seizoen gaat van start met nieuwe regels

27-07-2023 08:10 Laatste update: 08:20
17

Het Professional Refereeing Department (PRD) keek woensdag vooruit naar het nieuwe seizoen. Komend Jupiler Pro League-seizoen zal er een aantal regels veranderen, waaronder meer extra tijd.

Tijdens het WK in Qatar werd bijvoorbeeld extra tijd bijgeteld voor het vieren van doelpunten. Dat gaat ook gebeuren in de Jupiler Pro League en wel tot op de seconde. ''Als een wedstrijd op 4-4 eindigt, kan het inderdaad gebeuren dat we wat langer in het stadion zullen zitten'', noteerde Het Nieuwsblad uit de mond van technisch directeur Bertrand Layec.

Daarnaast zullen scheidsrechters minder snel een gele kaart geven voor een handsbal. Ten eerste krijgt een speler geen gele kaart als een schot, dat geblokkeerd wordt door de handsbal, niet richting het doel gaat. Ten tweede zal een bal die afwijkt op een speler en daarna pas op de hand of arm komt niet meer gelden als handsbal. ''Ja, er zal nog discussie zijn. Maar met deze richtlijnen probeert de UEFA wel dichter bij het voetbal te komen'', aldus Layec.

Ook gaat de buitenspelregel wijzigen. Buitenspel van een aanvaller die teruggekeerd is uit de offsidepositie, zal vervallen wanneer een verdediger van de tegenpartij de bal controleert na een pass van de tegenstander. De precieze betekenis van 'controle over de bal' zorgde voor enige discussie bij de PRD.

Tot slot zullen arbiters 20 minuten na de match clubs uitleg geven over onduidelijke spelsituaties. De maandagen erna zullen niet meer in het teken staan van het communiceren over discutabele sleutelmomenten van de matchen op de website. Daarnaast wordt nog gekeken of VAR-discussies na de match beschikbaar kunnen worden gemaakt voor publiek ter transparantie.