Stelen met de ogen op Gent-stage: jong, verdedigend geweld en ‘nieuwe Kums’

Stelen met de ogen op Gent-stage: jong, verdedigend geweld en ‘nieuwe Kums’

15-07-2023 12:30 Laatste update: 17-07-2023 14:45
5

Begin juli trekken de clubs uit de Jupiler Pro League op stage om het aankomende seizoen zo keurig mogelijk voor te bereiden. Traditiegetrouw mogen ook een heleboel jongeren met nauwelijks of geen ervaring op het hoogste niveau er eens van het echte werk proeven. VoetbalPrimeur.be verschaft met plezier een blik op die jonge wolven, vaak de toekomst van ons Belgische voetbal. Als vijfde  aan de beurt: de opkomende garde van KAA Gent.

Brian Agbor
Leeftijd: 22
Positie: centrale verdediger
Minuten bij de A-ploeg: 59

Geboren in Kameroen, maar hij verhuisde met zijn familie al op jonge leeftijd naar ons land. Vanaf de U13 probeerde Agbor door te breken bij Royal Antwerp FC. Daar mocht hij op z’n 18e ook geregeld meetrainen met de hoofdmacht, totdat Frank Vercauteren op de Bosuil neerstreek. Omdat die hem terugzette naar de beloften, opteerde Agbor voor een verhuis naar Gent. In november vorig jaar kreeg hij zijn vuurdoop: uitgerekend in de Slag om Vlaanderen bracht Hein Vanhaezebrouck hem bij de rust in. De jonge mandekker overtuigde ook!

Wout Asselman
Leeftijd: 18
Positie: verdedigende middenvelder
Minuten bij de A-ploeg: 0

Balrecuperatie, zuivere passing en een goed overzicht: die kwaliteiten dichtte zijn werkgever hem toe toen het nieuws over zijn contractverlenging (tot medio 2026) online verscheen. Het doet denken aan een opvolger voor Sven Kums … In ieder geval moet Asselman nog de nodige stappen zetten. Bij Jong KAA Gent was hij voornamelijk invaller. Met de genen zit het alvast snor: vader Patrick Asselman was jarenlang een graag geziene gast in de Belgische hoogste klasse.

Noah De Ridder
Leeftijd: 19
Positie: aanvallende middenvelder / rechtsmidden
Minuten bij de A-ploeg: 1

Het ging dan wel over een überkorte invalbeurt tegen SV Zulte Waregem, zijn debuut bij het A-elftal is toch al mooi afgevinkt. In navolging van Malick Fofana en Ibrahim Salah hoopt De Ridder de volgende Gentse doorstromer te zijn. Op een dag het shirt van Arsenal FC dragen is zijn ultieme natte droom. Tussendoor timmert hij aan de weg bij Jong Gent. In Eerste Nationale was De Ridder een vaste waarde, onder de deskundige vleugels van Emilio Ferrera.

Bram Lagae
Leeftijd: 19
Positie: centrale verdediger
Minuten bij de A-ploeg: 56

Niet echt meer een ‘new kid on the block’, aangezien zijn naam nu al twee jaar regelmatig opduikt in de Gentse selectie. Als zelf opgeleide speler mocht hij zelfs verschillende Europese verplaatsingen meemaken. In de Europe Play-Off vielen eindelijk de eerste invalbeurten uit de kast. Voor het overige moet ook deze Lagae zich bij de beloften klaarstomen voor het grote werk. Daar is hij de absolute leider en aanjager in de achterhoede.

Justin Munezero
Leeftijd: 22
Positie: linksachter
Minuten bij de A-ploeg: 0

Snel en kopbalsterk, die kwaliteiten dicht Munezero zichzelf toe. De linksback kijkt vooral op naar de Braziliaan Marcelo en omschrijft zichzelf als “een laatbloeier”. Vorige zomer kreeg hij van Vanhaezebrouck al enkele keren de kans in de voorbereiding, na zijn overstap van NAC Breda. Op zijn officiële debuut is het evenwel nog wachten. Bij de beloften schipperde Munezero een beetje tussen een basisplek en een statuut als vaste invaller.

Yari Stevens
Leeftijd: 19
Positie: rechtsachter
Minuten bij de A-ploeg: 0

 Na een seizoen met ups-and-downs heeft Stevens toch het voordeel van de twijfel gekregen. De optie in zijn verbintenis werd namelijk gelicht. Voor Nieuwjaar had de rechtervleugelverdediger het lastig om zich aan te passen aan de andere standaarden in Eerste Nationale, nadien strooide een schouderblessure roet in het eten. Uiteindelijk geraakte hij toch nog aan dertien startbewijzen. Nu staat het jaar van de waarheid voor de deur. In december 2020 zette een piepjonge Stevens overigens zijn eerste pasjes in het profvoetbal. Hij kwam destijds in de toenmalige Eerste Klasse B uit voor … Club NXT.