Nederlandse vrouwen ontkennen haka: 'Training om innerlijke kracht op te roepen'

Nederlandse vrouwen ontkennen haka: 'Training om innerlijke kracht op te roepen'

11-07-2023 15:25
7

De KNVB ontkent dat twee Oranje Leeuwinnen de haka hebben uitgevoerd in aanloop naar het WK in Nieuw-Zeeland en Australië. Volgens de bond namen Merel van Dongen en Sherida Spitse deel aan een fysieke training, zo zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf.

De Nederlandse vrouwen haalden zich de woede van de Nieuw-Zeelandse bevolking op de hals. De haka is een traditionele, ceremoniële dans in het land, die voor het eerst werd gedaan door de Maori: het volk dat als eerste in Nieuw-Zeeland leefde. Spitse en Van Dongen wordt een gebrek aan respect verweten, omdat niet iedereen zomaar voor de grap de haka mag nadoen.

Volgens de KNVB is er sprake van een groot misverstand. Het gaat om beelden van een fysiek deel van een training die was gericht 'op het oproepen van innerlijke kracht vanuit de core van het lichaam'. "Er is vanuit het team dan ook nooit een intentie geweest om respectloos om te gaan met de culturele waarden van één de gastlanden van het WK", benadrukt de woordvoerder tegen De Telegraaf.

Het Nederlands elftal bereidt zich momenteel in Sidney voor op het WK. Volgende week vliegt de selectie van bonsdcoach Andries Jonker naar Nieuw-Zeeland, waar op 23 juli de eerste groepswedstrijd tegen Portugal wordt gespeeld.