Noa Lang verkast naar PSV: 15 getallen die z'n periode bij Club Brugge illustreren

Noa Lang verkast naar PSV: 15 getallen die z'n periode bij Club Brugge illustreren

09-07-2023 21:00 Laatste update: 11-07-2023 10:19
14

Na drie seizoenen volop in de schijnwerpers is er een einde gekomen aan het tijdperk van Noa Lang in de Jupiler Pro League. De smaakmaker heeft gekozen voor een vervolg bij PSV. Love him or hate him, maar in ieder geval heeft Lang sinds zijn overstap in 2020 nadrukkelijk zijn stempel gedrukt op Club Brugge. Aangezien de West-Vlamingen tot maximaal vijftien miljoen euro zouden vangen voor hem, wuift VoetbalPrimeur.be onze noorderbuur uit met vijftien opmerkelijke cijfers.

1
Ook op Europees vlak zat Club Brugge de laatste jaren duidelijk in de lift, mede dankzij de impulsen van Lang. Niettemin slaagde de dribbelaar er slechts één keer in om te scoren in de Champions League. In december 2020, een tweetal maanden na zijn transfer, lukte dat tegen Zenit Sint-Petersburg. In de twee volgende campagnes zou zijn kanon stil blijven.

2
Zoveel jaar had Lang nog op zijn contract staan in Brugge, totdat de overeenkomst met PSV rond geraakte. 

3
Een geweldige voetballer is hij, maar soms durven de stoppen al eens doorslaan. In totaal werd het Brugse woelwater drie keer uitgesloten. Niet toevallig gebeurde dat telkens in beladen wedstrijden: de Brugse derby, tegen KAA Gent en tegen Royal Antwerp FC. 

Daarentegen draagt het nummer drie ook een positievere betekenis met zich mee voor Lang. Dat is namelijk het aantal doelpunten dat hij tegen aartsrivaal RSC Anderlecht wist te maken. Opvallend: al die drie treffers vielen in zijn eerste seizoen bij Club.

4
Onder het bewind van de Nederlander dikte Club Brugge haar prijzenkast rijkelijk aan. Sinds 2020 kroonde het zich twee keer tot landskampioen. Als toetje pakte het even vaak de Supercup.

6
Toen Lang zo'n drie jaar terug op Jan Breydel neerstreek, was dat eigenlijk slechts op huurbasis, weliswaar met een afgesproken aankoopclausule in de overeenkomst. Voor zes miljoen activeerde Club Brugge die optie bij Ajax.

10
Zijn rugnummer bij Blauw-Zwart. Daarmee trad Lang in de voetsporen van illustere voorgangers als Roger Van Gool, Marc Degryse, Robert Spehar, Nastja Ceh en Nabil Dirar, om er maar enkelen te noemen.

14
Meer bepaald 14 juni is een speciale dag voor Lang. In 2022 maakte hij op die datum zijn allereerste interlanddoelpunt namens Oranje, tegen Wales. Exact een jaar later deed hij dat kunststukje over. Ditmaal schonk de dribbelkont Nederland verlengingen in de halve finales van de Final Four van de Nations League. Uiteindelijk zou het gastland toch mis grijpen: Kroatië stootte door naar de eindstrijd.

15
Dit bedrag (in miljoen euro, uiteraard) zou Club Brugge dus kunnen ontvangen van PSV, als enkele bonusvoorwaarden ingewilligd worden. Een faire deal, zou je zeggen, want zijn huidige transferwaarde zou op vijftien miljoen euro liggen, althans volgens Transfermarkt.

18
Tegen zoveel verschillende clubs uit de JPL wist Lang de netten te doen trillen. Van de huidige hoogsteklassers bleven enkel KAA Gent en KVC Westerlo (en promovendus RWDM, aangezien die ploeg nooit tegenover de Club-aanvaller te staan kwam) gespaard van zijn treffers.

28
Beginnen we met het slechte of het goede nieuws? Wel, het getal '28' vat de voetballer Lang misschien wel perfect samen. Aan de ene kant is dat het aantal gele kaarten dat hij onder de neus geduwd kreeg in zijn Brugse periode. Best veel voor een aanvaller ... Aan de andere kant deelde Lang over diezelfde tijd ook 28 assists uit. Het toont aan dat de vleugelflitser verre van egoïstisch ingesteld is.

39
Zijn totaal aantal doelpunten voor Club Brugge klokt hierop af. Vijf maal zette Lang een elfmeter om. 28 keer (opnieuw die 28!) trapte hij met rechts binnen, de overige zes rozen kwamen van zijn linkervoet. Koppen, nee, dat doet Noa niet zo graag.

47
Het percentage van Club-fans dat Lang verkoos tot ‘Speler van het Jaar’ in het voorbije, weliswaar teleurstellende seizoen. Vooral vanaf januari groeide de dribbelkont weer toe naar zijn beste vormpeil. Vaak vormde hij het enige lichtpuntje in donkere tijden.

53
Lang en dribbelen, ze gaan hand in hand. Liefst 53 succesvolle dribbels ondernam hij in het afgelopen seizoen (bron: Whoscored). Enkel Mousa Al-Tamari (OH Leuven) deed nét een beetje beter in de JPL.

89
Zoveel minuten had Lang nodig om zijn eerste treffer voor Club te maken, een strafschop tegen OHL. Dat doelpunt viel net voor rust. Een week eerder had de nieuwkomer zijn debuut gevierd op Sclessin, waar hij bij de rust mocht invallen.

1006
Na zoveel dagen is het doek uiteindelijk gevallen over zijn blauw-en-zwarte dienst. In die kleine drie jaren stuitte hij geregeld tegenstanders tegen de borst, maar bovenal verwende de Nederlander de supporters met snedige acties en fraaie doelpunten. Aan hem om die lijn door te trekken bij PSV.