Transferwerk voor de boeg: Standard zette verjonging al in, vooral Engels contact

Transferwerk voor de boeg: Standard zette verjonging al in, vooral Engels contact

08-07-2023 11:00 Laatste update: 09-07-2023 15:43
9

De maand juli is inmiddels aangevat, waardoor de mallemolen in transferland steeds sneller gaat draaien. Ook in de Jupiler Pro League wordt er volop gehandeld, bij de ene club al vlotter dan bij de andere. Met nog twee maanden onderhandelgeweld in aantocht maakt VoetbalPrimeur.be graag een eerste balans op. Welke profielen kunnen de Belgische topclubs nog gebruiken? Waar kunnen de fans zich nog aan verwachten? In deze aflevering: Standard Luik.

Versterkingen die al afgerond zijn
Het was deze lente al duidelijk dat Standard Luik een halve metamorfose zou ondergaan tijdens de mercato. Een half dozijn vaste waarden zocht andere oorden op of zal dat nog doen. Daarbovenop werden de huurconstructies rond sterkhouders als Steve Alzate, Filippo Melengoni of Philip Zinckernagel (voorlopig?) niet verlengd. Het bestuur bleef echter niet bij de pakken zitten, schoot vroeger in actie en schotelde de fans zo al vier zomeraanwinsten voor.

Daarbij valt op dat sportief directeur Fergal Harkin zich vooral bediend heeft via zijn Engelse netwerk. Twee veelbelovende Britse youngsters pakten hun koffers voor een trip richting Vurige Stede. Isaac Price (19) en Romain Mundle (20) verlieten respectievelijk Everton FC en Tottenham Hotspur. Talent hebben zij zeker, maar geduld prediken zal de boodschap zijn. Verder klopte Harkin ook bij Wolverhampton Wanderers aan de deur voor Hayao Kawabe. De Japanner, die furore maakte tijdens een uitleenbeurt in Zwitserland, zou wél meteen voor een meerwaarde moeten zorgen. Tot slot is controlerende middenvelder Aiden O'Neill overgekomen uit Australië. Ondertussen haalde Standard Zinho Vanheusden terug naar Luik. 

Geruchten over andere nieuwkomers:
Umeh Emmanuel (Botev Plovdiv), Michael Frey (Royal Antwerp FC), Ilan Kebbal (Stade Reims), Kazeem Olaigbe (Southampton FC), Aiyegun Tosin (FC Zürich)

Waar ligt er nog werk op de plank?
Zowat overal, luidt het antwoord. Enkel in doel lijkt Standard voldoende gewapend. Op alle andere posities kan er kwalitatief en/of kwantitatief nog iets bij. De focus zou voorlopig vooral moeten liggen op de as van het veld. Centraal achterin vertrekken met Noë Dussenne en Kostas Laifis twee leiders met ervaring. Youngsters als Lucas Noubi en Nathan Ngoy staan te popelen om die plekjes in te vullen, maar versterking(en) met meer kilometers op de teller is/zijn sowieso een noodzaak.

Ook in de driehoek op het middenveld en centraal voorin heeft Standard nog een ankerpunt nodig. Mocht Alzate verlengd op Sclessin blijven, zou dat een geweldige boost geven aan deze kern. Voorin kon van het trio Renaud Emond, Noah Ohio en Stipe Perica enkel die tweede overtuigen. Tot slot kan in de huidige kern enkel Jacob Barrett Laursen op linksback uit de voeten, terwijl de creativiteit van Zinckernagel (als die niet zou terugkeren) danig gemist zal worden. Ook op die plekken dient vers bloed zich aan.

Het (huidige) boodschappenlijstje van Standard:
- Twee (ervaren) centrale verdedigers
- Linksachter
- Centrale, balvaste middenvelder
- Diepe spits die met de rug naar doel kan spelen
- Vleugelaanvaller met een actie