Clement grijpt naast Europees ticket met Monaco, Openda scoort zijn 21e voor Lens

03-06-2023 22:55 Laatste update: 23:11
33

Voor Philippe Clement en AS Monaco komt er volgend seizoen geen Europees voetbal aan. De coach van de Monegasken is er ook op de laatste speeldag niet in geslaagd een goed resultaat neer te zetten, terwijl Loïs Openda met zijn RC Lens opnieuw wist te winnen en op één punt van PSG eindigt.

AS Monaco – Toulouse (1-2)
Ook tegen het Toulouse van Brecht Dejaegere is het fout afgelopen voor Clement, die absoluut een driepunter moest pakken met Monaco om nog een Europees ticket te pakken. Na een bijzonder matige pot voetbal opende Aboukhlal in de zeventigste minuut de score en hielp hij Toulouse aan de voorsprong. Die bleef niet lang staan, maar een doelpunt van Ben Yedder kon Monaco niet helpen. In de allerlaatste minuu scoorde Healey nog voor Toulouse en hielp hij de bezoekers aan de winst.

Door de nederlaag, en het gelijkspel van Lille OSC tegen Troyes, eindigt Monaco uiteindelijk op de zesde plek in de stand. Daardoor geen Europees voetbal voor Clement, wiens positie bij Monaco al even in vraag wordt gesteld.

Auxerre – RC Lens (2-3)
Openda heeft samen met zijn Lens het lot van Auxerre in de Ligue 1 bezegeld. Onze landgenoot was in minuut negentien goed voor de assistbij het doelpunt van Claude-Maurice en hielp Lens zo op voorsprong. Diezelfde Claude-Maurice wist uiteindelijk na rust nog te scoren en Lens naar de zege te schieten.

Een doelpunt van Niang twintig minuten voor tijd kon Auxerre niet meer helpen. Al zeker niet nadat Openda twaalf minuten voor tijd de 1-3 op het scorebord wist te zetten. Ook een doelpunt van Jubal in het slot hielp Auxerre niet meer. Daardoor degradeert Auxerre uiteindelijk ook uit de Ligue 1.

Paris Saint Germain - Clermont Foot 2-3
PSG is sinds de vorige speelronde landskampioen en leek er zaterdag niet vol voor te willen gaan. Bezoekers Clermont Foot leken al snel op voorsprong te komen, maar de openingstreffer werd afgekeurd. Tien minuten later was het wel raak aan de andere kant: Sergio Ramos liep de bal binnen waardoor de verdediger in zijn laatste wedstrijd voor de club nog aan een treffer kwam.

Kylian Mbappé haalde vijf minuten later de trekker over bij een strafschop en verdubbelde de voorsprong. Mbappé liet tijdens het juichen het shirt van Sergio Rico zien, de reservedoelman die in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. De sluitpost zou van een paard zijn gevallen. Clermont liet het er niet bij en had direct de aansluitingstreffer te pakken via Johan Gastien. Mehdi Zeffane trok later de stand gelijk.

Clermont drukte door na de gelijkmaker en kreeg loon naar hard werken. Grejohn Kyei zorgde een half uur voor tijd voor de 2-3. De voorsprong van Clermont kwam niet meer in gevaar, waardoor PSG de laatste wedstrijd van het seizoen op negatieve wijze afsluit. Clermont houdt de achtste plek vast door de zege.