Vijf lessen uit PO-speeldag 3: Antwerps sprookje krijgt vorm, tot Genks afgrijzen

Vijf lessen uit PO-speeldag 3: Antwerps sprookje krijgt vorm, tot Genks afgrijzen

15-05-2023 10:00 Laatste update: 14:15
6

Ook op speeldag drie van de Play-Offs werden de kaarten grondig herschud. Dat betekent evenwel niet dat er al een beslissing in de lucht hangt, althans niet in de Champions' Play-Off. Ook de komende weken blijft er veel mogelijk. De vijf lessen van VoetbalPrimeur.be in de oren knopen lijkt daarom een belangrijk hulpmiddel.

Titelmoment (?)
Bij elke memorabele sportprestatie valt er terug te blikken op sleutelmomenten, acties waardoor het kwartje net naar de juiste kant overhelde. De 3-2 van Arthur Vermeeren in minuut 97 zou zomaar aan die criteria kunnen voldoen voor Royal Antwerp FC. Na een nagelbijter tegen Club Brugge brak de Bosuil feller dan ooit doorheen de geluidsmuur. Wie bijgelovig is, zag in die bijzonder late winning goal ongetwijfeld een teken van het lot of - straffer nog - God. Staan de voetbalgoden voor het eerst sinds 1957 nog eens helemaal aan de zijde van de Antwerpenaren?

Boomerang
Eerst en vooral hoedje af voor Club Brugge: hoewel er voor de titelverdediger niets meer op het spel stond, verkocht het haar huid erg duur in Deurne-Noord. In de media lieten de spelers uitschijnen dat de titelstrijd hen niet zodanig veel kon schelen, maar op het veld spatte de rivaliteit met Antwerp er van af. Als het even kan, dan toch liever een andere kampioen. Jammer genoeg schoot Club zichzelf in de voet. Hans Vanaken en co hadden de tegenstand volledig onder controle, tot ze in het tweede bedrijf meer energie verbruikten aan tijdrekken en psychologische spelletjes dan aan hun flukse spel doortrekken. Zo'n keuze kan pijnlijk aflopen ...

Onmacht = onverwacht
Na de overtuigende zege tegen Club Brugge op de openingsspeeldag klopte Genk zich krachtig op de borst. De koploper was helemaal terug van weggeweest en zou in deze Play-Offs eens de puntjes op de 'i' zetten! Twee weken verder staan de Limburgers plots ... derde, met een onrustwekkende achterstand van vier punten op Antwerp en drie op Union. Wat nog meer paniek zal zaaien, is de tandenloze prestatie die de troepen van Wouter Vrancken op de mat legden in het Dudenpark. In niets straalde Genk uit dat het een rechtmatige kampioen zou zijn. Enkel een negen op negen lijkt de reguliere eindwinnaar nog naar het allerhoogste te kunnen katapulteren.

Orban solliciteert naar transfer
Voor de derde keer in een half jaar tijd leverde Gift Emmanuel Orban een hattrick af, goed voor zijn negentiende doelpunt (!) alweer sinds zijn winterse overstap naar KAA Gent. Sommige spelers durven de Europe Play-Off als 'uitbolcompetitie' te beschouwen, maar niet zo voor de Nigeriaan. Die beseft maar al te goed dat ook deze goals de scouts uit de grote landen kunnen overtuigen. Na afloop van de 0-4 bij Cercle Brugge was Orban dan ook niet helemaal tevreden: hij had er graag nog een paar bij binnengeduwd. Gent kan er enkel wel bij varen.

Symbolische slotfase
In tegenstelling tot de Champions' Play-Off lijkt de Europe-variant wél al beslecht. Als Standard Luik leider Gent nog iet of wat in de weg wilde leggen, was een zege tegen KVC Westerlo een vereiste. De manier waarop De Rouches die uit handen gaven, tekent het seizoen. In de topduels zetten ze hun voet naast (en soms zelfs over) al het schoon volk uit de top-vier. Wanneer de boog wat minder gespannen staat, lijdt het elftal van Ronny Deila echter te vaak zuur puntenverlies. Westerlo maalde er niet om, met twee doelpunten in de toegevoegde tijd is dat eerste puntje in de Play-Offs een feit.