Van Maradona naar Kvaradona: wanneer werd Napoli voor het laatst kampioen?

Van Maradona naar Kvaradona: wanneer werd Napoli voor het laatst kampioen?

04-05-2023 15:30 Laatste update: 20:58
2

De vulkaan staat op uitbarsten in Napels: een punt tegen Udinese is genoeg voor SSC Napoli om zich donderdagavond tot kampioen van Italië te kronen. Een vanzelfsprekendheid is dat allerminst. VoetbalPrimeur zet de meest recente landstitels van Napoli op een rij.

Alles gaat om de Scudetto
Napoli stevent in rap tempo op de Serie A-titel af. De ploeg van trainer Luciano Spalletti verraste dit seizoen alles en iedereen en heeft een voorsprong opgebouwd van liefst vijftien punten op achtervolger SS Lazio. Napoli was in 1990 voor het laatst de beste van Italië, toen de club onder aanvoering van Diego Armando Maradona de Scudetto won.

Pluisje op handen gedragen in Napels
Maradona had een cruciale rol in de laatste landskampioenschappen van Napoli tussen 1984 en 1991. De Gli Azzuri won de Scudetto tweemaal onder leiding van de legendarische nummer tien. In 1986/1987 troefde Napoli Juventus af en ontving het de eerste landstitel in het Pluisje-tijdperk. Mede dankzij het destijds beroemde MaGiCa, bestaande uit Maradona, Bruno Giordano en de Braziliaan Careca. Drie seizoenen later (1989/1990) herhaalden de Zuid-Italianen dit sprookje.

Hoge pieken, diepe dalen
Hierop volgde een ware lijdensweg voor Napoli: Maradona vertrok wegens cocaïnegebruik en de club jojo'de tussen de Serie A, B en C in de periode van 1991 tot 2008, waarin ze ook nog voor een korte periode failliet waren. In 2008 keerde Napoli terug naar de hoogste divisie van Italië, waar ze sindsdien regelmatig in de top meedraaien.

Een landstitel in 2023 zorgt voor het eerste kampioensfeest in 33 jaar voor de Napolitanen, die al maanden door het dolle heen zijn. Khvicha Kvaratskhelia, ook wel 'Kvaradona' genoemd, en Victor Osimhen zijn de sterren van het huidige Napoli, dat donderdagavond hoogstwaarschijnlijk geschiedenis schrijft.

De uitwedstrijd tegen Udinese wordt om 20.45 uur afgewerkt in de Dacia Arena te Udine. Clubicoon en clubtopscorer Dries Mertens volgt de situatie hoogstwaarschijnlijk op de voet.