Penaltyheld Ryan schakelt Anderlecht na strafschoppen uit in de Conference League

20-04-2023 21:32
118

Voor RSC Anderlecht zit het Europese avontuur er dan toch op. De Brusselaars begonnen met een 2-0 voorsprong aan de partij tegen AZ, maar gaven die na een slecht begin uit handen. We kregen uiteindelijk nog verlengingen en strafschoppen, waarin Anderlecht onderuit ging.

Na de 2-0 overwinning in de heenwedstrijd kon Anderlecht met veel vertrouwen richting Nederland afzakken, maar wist het ook al snel dat de thuisploeg bijzonder aanvallend voor de dag ging komen. Eén van die aanvallen leverde al meteen resultaat op na een penaltyfout van Amir Murillo. Pavlidis plaatste zich achter de bal en wist met een gelukje – via de paal – te scoren.

Een slag die Anderlecht niet te boven kwam. De Brusselaars gingen helemaal kopje onder en zagen nog voor het kwartier Pavlidis de 2-0 scoren, die even later zelfs de 3-0 aan de voet had.

Na het tweede doelpunt werd het spel wat potiger, AZ wat slordiger en kwam Anderlecht toch iets beter in de partij. Toch bleven de grote kansen voor AZ, dat niet meer wist te scoren. Anderlecht was aanvallend dan weer heel onmondig en kwam niet tot mogelijkheden.

Ook in die tweede helft bleef Anderlecht bijzonder slordig voetballen en zocht AZ steeds nadrukkelijker naar dat derde doelpunt, zonder Bart Verbruggen ook echt serieus aan het werk te zetten.

Op het uur leek de partij van de Brusselaars toch helemaal begonnen te zijn en moest doelman Mat Ryan dan toch in actie komen. Met nog een kwartier te gaan stond het echter nog steeds 2-0 en leek die stand niet snel te gaan veranderen.

Milos Kerkez kreeg tien minuten voor tijd uiteindelijk nog dé kans om AZ naar de volgende ronde te schieten, maar zijn poging belandde op de paal. Ook Odgaard kreeg een unieke mogelijkheid. Nu was Verbruggen spelbreker voor AZ. Anderlecht gered, verlengingen op komst.

Die verlengingen zorgden voor flink wat gevaar van beide ploegen, maar toch vooral van AZ. Verbruggen werd andermaal vaak aan het werk gezet en wist andermaal paars-wit meermaals te redden.

Bij AZ vond men tien minuten voor tijd uiteindelijk toch dat verlossende doelpunt en leek men een feestje te gaan vieren na een treffer van Odgaard. De grensrechter vlagde echter terecht af na buitenspel van de AZ-speler. Een doelpunt kwam er niet meer, strafschoppen waren het gevolg. Daarin wist AZ zich te kronen als de grote winnaar en Anderlecht uit te schakelen in Europa.