Kansen op Champions' Play-Offs: Gouden zaak Club Brugge, Gent vliegt met Orban

Kansen op Champions' Play-Offs: Gouden zaak Club Brugge, Gent vliegt met Orban

13-03-2023 11:30 Laatste update: 21:00
9

Met nog vijf speeldagen voor de boeg valt de strijd om de Champions' Play-Off steeds duidelijker in de plooi. De huidige top-drie lijkt zich te mogen opmaken voor een spannende titelstrijd. Voor het vierde plaatsje blijven een handvol ploegen in aanmerking komen. VoetbalPrimeur.be schat de kansen in van de verschillende kandidaten.

KRC Genk (67 punten) – 100 procent
Tegen Union Saint-Gilloise liepen de titelaspiraties van de koploper opnieuw een flinke knauw op, nadat eerder ook de topwedstrijd tegen Royal Antwerp FC verloren ging. Toch moet Genk het positieve onthouden: na 29 speeldagen staat het nog steeds helemaal bovenaan de rangschikking en bovendien is het ticket voor de Champions' Play-Off al mathematisch binnen.

Resterend programma voor Genk:
Cercle 🚐
OH Leuven 🏠
Standard 🚐
Anderlecht 🏠
Charleroi 🚐

Union Saint-Gilloise (62 punten) – 99,9 procent
Nog niet mathematisch zeker, maar werkelijk geen enkel haar op geen enkel hoofd ziet Union straks niét meebikkelen om de titel. Integendeel, na een klein februaridipje hebben straffe resultaten tegen Union Berlin (3-3) en zondag nog Genk (1-2-winst) het heilige vuur weer fel aangewakkerd. Er zit nog heel wat moois aan te komen!

Resterend programma voor Union:
Mechelen 🏠
STVV 🏠
Gent 🚐
Seraing 🏠
Kortrijk 🚐

Royal Antwerp FC (60 punten) – 99,9 procent
Ook al hebben de Antwerpenaren twee puntjes minder marge op de tegenstand, is een inhaalmanoeuvre even onwaarschijnlijk als in het geval van Union. Niet alleen is de voorsprong daarvoor te hoog opgelopen, ook het programma lacht The Great Old tegemoet. Antwerp komt geen enkele ploeg uit de huidige top-zeven meer tegen en draait in 2023 op volle toeren. Punten pakken is de boodschap!

Resterend programma voor Antwerp:
Charleroi 🏠
Zulte Waregem 🚐
Cercle 🏠
Kortrijk 🏠
STVV 🚐

Club Brugge (49 punten) – 40 procent
In de schaduw van de overtuigende top-drie heeft het merendeel van de ploegen afgelopen weekend geen steek laten vallen. Club Brugge deed echter meer dan dat: dankzij de winst tegen Standard Luik (2-0) werd een rechtstreekse concurrent teruggeslagen én vond het een nieuw elan onder interim-coach Rik De Mil. Met lastige verplaatsingen naar Kortrijk en Mechelen voor de boeg zal die van pas komen. In het uiterste slot van de JPL heeft Club wel nog twee erg eenvoudige thuispartijen in het vooruitzicht.

Resterend programma voor Club Brugge:
Kortrijk 🚐
Mechelen 🚐
Seraing 🏠
Westerlo 🚐
Eupen 🏠

KAA Gent (48 punten) –  40 procent
De Buffalo's zijn erin geslaagd om de kloof op rivaal Club te verminderen tot één punt. Met de fenomenale ontluiking van Emmanuel Gift Orban zijn de hoge vermoeidheid en blessurelast prompt vergeten. Aan de huidige sneltreinvaart is de kans bestaande dat Gent binnen twee weken boven de Bruggelingen prijkt, aangezien een thuismatch tegen Eupen en een verplaatsing naar Seraing eigenlijk altijd zes punten zouden moeten opleveren. Kanttekening is wel het Europese verhaal, dat kostbare krachten kost.

Resterend programma voor Gent:
Eupen 🏠
Seraing 🚐
Union 🏠
Mechelen 🚐
Oostende 🏠

KVC Westerlo (45 punten) – 9 procent
Op Sclessin kenden de Kempenaars een off-day van jewelste, maar het is des te knap dat Jonas De Roeck en co dit weekend de draad weer vlotjes oppikten. KV Kortrijk ging voor de bijl (3-1), waardoor Westerlo nog steeds mag dromen van een sprookje. Je weet maar nooit dat er op de voorlaatste speeldag in Brugge gewonnen wordt ... Zelfs in dat scenario zal Westel de komende weken nog een boel andere punten moeten sprokkelen.

Resterend programma voor Westerlo:
Oostende 🚐
Charleroi 🏠
Anderlecht 🚐
Club Brugge 🏠
Seraing 🚐

Standard Luik (45 punten) – 10 procent
Na alle wierookverhalen van de laatste weken staan de Luikenaars opnieuw met de voetjes op de grond. De vrij kansloze nederlaag bij Club Brugge toont misschien simpelweg aan dat Standard nog niet rijp is voor een definitieve plek in de top-vier. Om het vlammetje brandend te houden, komen de komende twee speeldagen goed van pas. In principe moeten die zes op zes opleveren. En dan weet je toch maar nooit ...

Resterend programma voor Standard:
Zulte Waregem 🏠
Oostende 🚐
Genk 🏠
Charleroi 🏠
OH Leuven 🚐

Cercle Brugge (40 punten) – 0,5 procent
Eerlijk is eerlijk: vanaf hier zijn de meeste dromen wel degelijk bedrog, om Marco Borsato te parafraseren. Als Cercle nog écht bij de kanshebbers gerekend had willen worden, was een driepunter in het Astridpark vereist. Groen-Zwart keerde echter met lege handen terug naar Brugge. Daardoor is de boodschap eerder achterom kijken, want Anderlecht, OH Leuven én Sporting Charleroi liggen nog op de loer voor de Europe Play-Off.

Resterend programma voor Cercle Brugge:
Genk 🏠
Kortrijk 🏠
Antwerp 🚐
STVV 🏠
Zulte Waregem 🚐

RSC Anderlecht (39 punten) – 0,5 procent
Noblesse oblige, maar ook voor de Brusselaars is de Champions' Play-Off al lang vervlogen. Eigenlijk houdt niemand binnen de Belgische recordkampioen die ambitie nog voor ogen. Voor een plek tussen vijf en acht zal Anderlecht nog hard genoeg moeten knokken, want momenteel staat het nog altijd maar negende. De goeie prestatie van zondag doet evenwel vermoeden dat (minstens) Cercle inhalen absoluut nog mogelijk is.

Resterend programma voor Anderlecht:
OH Leuven 🚐
Eupen 🚐
Westerlo 🏠
Genk 🚐
Mechelen 🏠