Anderlecht en Union hopen: 'Nationale loterij ontsnapt nog wél aan gokverbod'

Anderlecht en Union hopen: 'Nationale loterij ontsnapt nog wél aan gokverbod'

21-02-2023 10:15
36

Begin vorige week heeft het kernkabinet het voorstel van Minister Vincent Van Quickenborne om gokreclame te verbieden binnen de sportwereld officieel goedgekeurd. In drie fases moet zulke reclame ten laatste in 2028 helemaal verdwenen zijn. De Nationale loterij ontsnapt tot op heden wel aan die maatregelen.

Terwijl topclubs als Royal Antwerp FC en Club Brugge een belangrijke (hoofd)sponsor zullen verliezen, kunnen RSC Anderlecht en Union Saint-Gilloise nog even op beide oren slapen. Bij paars-wit heeft Lotto haar naam aan het stadion gegeven, Union speelt dan weer met Lotto op de borst. Dat zal ook na 1 juli, wanneer de eerste fase van het verbod in voege treedt, nog het geval mogen zijn. 

Het koninklijk besluit maakt immers een onderscheid tussen 'kansspelen' en 'loterijspelen'. Onder de noemer kansspelen wordt onder meer online gokken en sportweddenschappen geplaatst, aangezien die gemakkelijker toegankelijk zijn, sneller verlopen en daarom ook meer verslavend zijn, somt De Standaard enkele argumenten op. Bij loterijspelen is dat minder het geval. Daarom blijft dat soort activiteiten, met Lotto als belangrijkste verdeler in ons land, voorlopig buiten het vizier.

Daar komt echter flinke kritiek op, voornamelijk vanuit de hoek van de MR. De Franstalige liberalen merken fijntjes op dat Lotto een overheidsbedrijf is. Is er dan geen sprake van belangenvermenging? "Er is sprake van een belangenconflict wanneer de regering enerzijds ­optreedt als regulator en anderzijds ook producten verkoopt. Ik begrijp niet dat privébedrijven die duizenden mensen tewerkstellen en belastingen betalen, worden aangepakt", liet MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zich ontvallen.