'UEFA strooit zout op de wonden, België slechtste Europese leerling van de klas'

'UEFA strooit zout op de wonden, België slechtste Europese leerling van de klas'

17-02-2023 09:40
60

Nog geen week geleden werden de exorbitante verliezen van Belgische proflubs gepubliceerd, gezamenlijk wél 156 miljoen euro. Het kersverse 'Club Licensing Benchmarking Report' van de UEFA, maakt dat financiële plaatje niet minder pijnlijk. België staat op meerdere aspecten stijf onderaan de ladder in Europa. Dat schrijft Het Nieuwsblad

De cijfers liegen er niet om. Belgische clubs leven 45 procent boven hun stand, dat wil zeggen boven de inkomsten. Grootste opvallers aan Belgische zijde zijn Royal Antwerp FC met 31 miljoen euro verlies, Standard met 20,2 miljoen euro verlies en OH Leuven met 15,2 miljoen euro verlies.

De verschillen zijn bijzonder groot in Europa. Frankrijk kampt met 37 procent verliezen en Portugal met 34 procent verliezen. Dat is veel maar zeker niet zoveel als België. Waar België, Frankrijk en Portugal ver boven hun stand leven, staan Engeland en Duitsland in de positieve cijfers

Aan misgelopen TV-inkomsten kon het in ieder geval niet liggen. Eleven Sports nam de uitzendrechten over, waardoor tv-gelden maar liefst uitliepen tot 103 miljoen euro. Dat betekende een 24 procent stijging aan tv-inkomsten voor Belgische clubs. Dat mocht duidelijk niet baten, gezien de moedeloos stemmende verliescijfers van de Belgische clubs.

Vorige week werden onder andere de boekhoudkundige verliezen van de Jupiler Pro League-clubs bekend gemaakt. Alleen RSC Anderlecht, Club Brugge, RSC Charleroi en KV Kortrijk bleken daaruit in het groen te staan over het seizoen van 2021/2022. RSC Anderlecht had dat te danken aan een investering van 51 miljoen van ondernemer Marc Coucke.