Winst én operationeel verlies bij Anderlecht: ‘Ruimte zoeken bij salarislast’

Winst én operationeel verlies bij Anderlecht: ‘Ruimte zoeken bij salarislast’

15-12-2022 09:44
19

Het Nieuwsblad heeft de cijfers van Anderlecht voor het seizoen 2021-2022 bekendgemaakt. Daarin boekte paars-wit 1,3 miljoen euro winst, maar maakte het wel operationeel een verlies van 27,5 miljoen euro.

Voor het eerst sinds 2016-2017 heeft Anderlecht weer winst geboekt. Dat komt mede door de kapitaalsverhoging en kwijtschelding van een groot deel van de schulden. Marc Coucke en co zetten schulden om in kapitaal. Ook werd er elf miljoen euro in de club gestoken. Ook Wouter Vandenhaute en zijn bedrijf staken 24 miljoen euro in de club.

Anderlecht is daardoor dus weer een gezonde club, maar de club is er nog niet. Er werd zonder de kapitaalronde een operationeel verlies van 27,5 miljoen euro geleden. De kosten zijn gestegen van 100 miljoen euro naar 106 miljoen euro en vanaf januari maakte de nieuwe RSZ-regeling ook een impact. De loonkost steeg zo van 49,8 miljoen euro naar 57 miljoen euro.

De omzet steeg met zes miljoen euro naar 78,5 miljoen euro. Sambi Lokonga was met zijn transfer naar Arsenal van twintig miljoen euro de duurste uitgaande transfer. Volgende jaarrekening zal het operationeel verlies minder zijn, maar Anderlecht lijkt vooral in de loonlast te zullen moeten snoeien. Er wordt géén rekening gehouden met Europees voetbal om de club gezond te houden.

Wel wil Anderlecht zich blijven inzetten op jeugd en goede deals op de transfermarkt a la Sergi Gomez. Het transferbudget zal voorlopig niet opeens veel hoger liggen. Er ligt voor nieuwbakken sportief directeur Jesper Fredberg voorlopig geen extra budget klaar.