Mogelijke tegenstanders van Club in 1/8e finales: dubbel voordeel bij groepswinst

Mogelijke tegenstanders van Club in 1/8e finales: dubbel voordeel bij groepswinst

27-10-2022 13:00
1

Laat ons de ontnuchterende 0-4-nederlaag tegen FC Porto vergeten en het goede nieuws onthouden: Club Brugge is nog altijd verzekerd van een felbegeerd plekje in de achtste finales van de Champions League. Toch loont het om te blijven strijden voor groepswinst, want dat levert een dubbel voordeel op. VoetbalPrimeur.be lijst de mogelijke tegenstanders op na Nieuwjaar.

Club Brugge heeft woensdagavond al een kans laten liggen om haar plaats als groepshoofd definitief te vrijwaren. De nederlaag tegen Porto is ongetwijfeld een opdoffer, maar volgende week krijgt Blauw-Zwart alweer een nieuwe mogelijkheid. Als het op bezoek bij Bayer Leverkusen hetzelfde resultaat behaalt als Porto tegen Atlético Madrid, houdt het de Portugezen nog achter zich. Een driepunter in de BayArena, dat moet dus de insteek zijn! En anders hopen op gunstig nieuws van aan de Atlantische Oceaan …

Eerste of tweede eindigen, het betekent immers een hemelsbreed verschil. Eerst en vooral zal de tegenstand in de achtste finales niet van hetzelfde kaliber zijn. Groepswinnaars worden sowieso uitgeloot tegen een runner-up. Zo zou Club de allersterksten der aarde dus nog even kunnen ontlopen. De kansen op, wie weet, de kwartfinales zouden er in ieder geval gevoelig door toenemen. Daarnaast is er nog een tweede voordeel: alle groepswinnaars openen hun achtste finale op verplaatsing en mogen de klus nadien thuis proberen klaren. Ook dat aspect valt niet te onderschatten.

Stand van zaken
Laat ons even een overzicht van alle Champions-League-poules verschaffen. Met nog één speeldag voor de boeg zijn sommige groepen al in hun plooi gevallen, al moet het gezegd dat slechts weinigen komende dinsdag of woensdag op beide oren mogen slapen. Slechts vijf ploegen zijn in dat geval, met uitzondering van de nummers vier die al zeker uitgeschakeld zijn voor Europees voetbal na de winterstop. Een overzichtje:

Al zeker groepswinnaar: Bayern München, Chelsea, Manchester City
Al zeker tweede: Internazionale, Borussia Dortmund

Veel zekerheden zijn er met andere woorden nog niet. In groep A strijden Napoli en Liverpool volgende week onderling nog om de eerste plek. Gelijkaardige situatie in groep H, al bekampen PSG en Benfica daar niet elkaar, maar de zwakkere broertjes. In groep D is simpelweg alles nog mogelijk voor Tottenham Hotspur, Eintracht Frankfurt, Sporting Club en Olympique Marseille. En dan zijn er nog groepen E en F, waar ook nog een heleboel op het spel staat. Daarom herhalen we graag: zekerheden zijn er voorlopig amper.

De moeite waard
In de eerste plaats moet Club Brugge komende week natuurlijk zelf nog haar plicht vervullen. Als dat lukt, kunnen meerdere tegenstanders nog van reekshoofd naar niet-reekshoofd verschuiven of andersom. Aangezien er momenteel nog maar weinig nummers één en twee vast liggen, baseren we ons voor het gemak even op de huidige rangschikkingen. Met speeldag 5 als einduitslag zou de verdeling van de reekshoofden voor de achtste finales er als volgt uitzien:

(Virtuele) reekshoofden: Bayern München, Chelsea, CLUB BRUGGE, Manchester City, Napoli, PSG, Real Madrid, Tottenham
(Virtuele) niet-reekshoofden: Benfica, Borussia Dortmund, Inter, RB Leipzig, Liverpool, AC Milan, Porto, Sporting

Stuk voor stuk kleppers, maar de virtuele verdeling toont toch aan dat het erg de moeite loont om vol voor die groepswinst (en het bijbehorende statuut van reekshoofd) te gaan. De UEFA-clubranking bewijst die overtuiging zwart op wit. Van de acht virtuele reekshoofden hierboven komen er slechts twee (naast Club) niét uit de top-zes van die ranglijst, gebaseerd op de Europese resultaten van clubs uit de laatste vijf jaren: Napoli (19e) en Tottenham (21e). Omgekeerd zit er bij de niet-reekshoofden met Liverpool slechts één vertegenwoordiger uit de top-tien. Ter volledigheid: Club Brugge staat nu 31e op die UEFA-ranking. Al kan een zege in Leverkusen de weg naar boven verder doortrekken …