Rommelige pot in Waregem kent toch winnaar: Union dankt VAR en de voetbalgoden

Rommelige pot in Waregem kent toch winnaar: Union dankt VAR en de voetbalgoden

04-09-2022 22:55
3

Union Saint-Gilloise heeft de kater van op de Bosuil doorgespoeld. Op het veld van SV Zulte Waregem trokken de manschappen van Karel Geraerts aan het langste eind in een slordig duel: 1-3. Bij afwezigheid van uitblinkers op het terrein eiste de VAR nog maar eens een hoofdrol op.

Sammy Bossut was iets na 21u duidelijk nog niet goed wakker, want hij bood Union al meteen een reuzekans aan. Ook de wekker van Dante Vanzeir bleek echter verkeerd afgesteld. De aanleiding voor een leuke pot voetbal, zou je denken, maar dat viel vies tegen. De slordigheden stapelden zich op en bij Union kon enkel Simon Adingra in de beginfase voor wat gevaar zorgen.

In het tweede kwartier van de eerste helft zette Zulte Waregem haar voet voorzichtig op het gaspedaal. De grootste dreiging kwam toen Oleksandr Drambaiev de achterlijn haalde en nét Jelle Vossen niet vond. Voor het overige hanteerde de thuisploeg voornamelijk de lange bal, maar daarin maakte Vossen geen enkele kans tegen Christian Burgess. Enkele stevige gele kaarten trokken eveneens de aandacht.

Zowat alle fans hadden zich al opgemaakt voor een 0-0 bij de rust, maar dat was buiten de ... VAR gerekend. Werkelijk niemand schreeuwde moord en brand toen Thierry Lazare naar de grond ging aan de rand van de zestien, maar in Tubeke had men wel degelijk een tik op zijn onderbeen gezien. Teddy Teuma maalde er niet om en schoot de voorsprong hoog tegen de touwen.

Geen vuist
Zulte Waregem wist wat het te doen stond in het tweede bedrijf. In de eerste minuten leken de West-Vlamingen de bakens ook even te verzetten, met enkele hete standjes voor doel te gevolg. Die ballon liep evenwel snel leeg. Aan de overzijde deelde eerst Victor Boniface al een waarschuwing uit na een mooie voorzet van Bart Nieuwkoop. Enkele minuten later liet Essevee zich toch vangen: Adingra dribbelde (te) eenvoudig langs Timothy Derijck en had dan geluk dat zijn poging afweek, met een kansloze Bossut tot gevolg.

Na die 0-2 kon Zulte Waregem niet de minste vuist maken. Iets na minuut 80 ging het licht vervolgens volledig uit aan de Gaverbeek. Scheidsrechter Arthur De Nil wees opnieuw naar de stip, nadat de VAR had uitgeklaard dat er géén buitenspel aan de fase vooraf ging. Ditmaal mocht Dennis Eckert aanleggen voor 0-3. De thuisploeg hing tegen het canvas, maar in de slotfase viel er dan toch nog wat te beleven voor de thuisfans.

Stan Braem zorgde voor een opflakkering met een bijzonder fraaie kopbaltreffer, goed voor zijn allereerste profdoelpunt. In de blessuretijd kreeg invaller Guillaume François, die vooral opviel met veel geschoffel, nog rood voor een drieste tackle. Aan de 1-3-eindstand veranderde dat niets. Union doet een gouden zaak en springt naar de vierde plek, waar ook OH Leuven prijkt. Zulte Waregem deelt de rode lantaarn dan weer met Cercle Brugge.