Ook Mazzu vertrouwt op jeugd bij Anderlecht, 7 keer Neerpede versus Young Boys

Ook Mazzu vertrouwt op jeugd bij Anderlecht, 7 keer Neerpede versus Young Boys

19-08-2022 12:00 Laatste update: 22:00
33

RSC Anderlecht deed donderdag een goede zaak in de laatste voorronde van de UEFA Conference League. Het won met 0-1 van BSC Young Boys. In Zwitserland maakte Felice Mazzu gebruik van een resem (eigen) jeugdspelers.

De voorbije seizoenen kregen heel wat spelers opgeleid in Neerpede hun kans bij de A-ploeg van RSC Anderlecht. Toen Vincent Kompany het Lotto Park verliet en het bestuur van Anderlecht Mazzu aanstelde, vreesden sommige supporters dat het in 'Youth We Trust-verhaal' zijn beste tijd had gehad. Donderdag werd evenwel opnieuw het tegendeel bewezen.

Mazzu bouwt door op wat Anderlecht de laatste jaren heeft verwezenlijkt. Tegen Young Boys zette de trainer Hannes Delcroix (23 jaar) en Zeno Debast (18 jaar) weer in de achterhoede. Ook Kompany had grote plannen met de twee eigen opgeleide talenten, maar door blessureleed misten Delcroix en Debast vorig seizoen heel wat matchen.

Jeugdspelers/vast meubilair
Op het middenveld begonnen dan weer Yari Verschaeren (21 jaar) en Francis Amuzu (22 jaar). Twee jeugdspelers die stilaan ondanks – hun nog relatief jonge leeftijd – als vast paars-wit meubilair mogen worden beschouwd.

Verder was er ook een basisplaats voor Kristian Arnstad (18 jaar). De ene zal zeggen dat de Noor – sinds 2019 actief in Brussel – als jeugdproduct mag worden beschouwd. De andere zal dat betwisten. Oordeel gerust zelf.

Neerpede boven en scorend in Zwitserland. 

Voorin was er door omstandigheden ook een eerste Europese basisplaats voor Mario Stroeykens (17 jaar). Lior Refaelov viel vlak voor de aftrap uit, waardoor Stroeykens voorin Fabio Silva mocht bijstaan.

El Hadj als vreemde eend
Tegen Young Boys wisselde Mazzu vijf keer. Twee keer kwam er een Neerpede-product tussen de lijnen. Het ging om Marco Kana (20 jaar) en Noah Sadiki (17 jaar). Die laatste werd vorig seizoen tegen Club Brugge in Play-Off 1 voor de leeuwen gegooid. Wie in Zwitserland op de bank bleef, was Anouar Ait El Hadj (20 jaar). De dribbelvaardige middenvelder speelde dit seizoen enkel 80 minuten tegen Paide.

Nog dit: Mazzu liet nog geen nieuwe jeugdspeler debuteren bij Anderlecht. Maar dat kan de trainer momenteel niet verweten worden. Hij zit pas bij de club en alle jonkies, die op de deur klopten de voorbije maanden,  kregen al voor de komst van Mazzu een kans bij de A-ploeg. Mazzu houdt ze wel bij de kern en gebruikt de talenten waar mogelijk.