Speelschema Champions League: Club Brugge in vertrouwde pot 4, titanenwerk Union

Speelschema Champions League: Club Brugge in vertrouwde pot 4, titanenwerk Union

17-07-2022 12:00
2

Niet alleen de Jupiler Pro League staat te popelen om haar deuren weer te openen, ook de Europese competities staan aan de vooravond van hun herstart. Wat heet: de eerste voorrondes zijn zelfs al betwist! Hoog tijd dus voor VoetbalPrimeur.be om de belangrijkste data even op een rijtje te zetten, met speciale aandacht voor onze Belgische deelnemers uiteraard. In dit derde en laatste deel komt de UEFA Champions League aan bod.

Met de introductie van de UEFA Conference League is het Europese toneel behoorlijk door elkaar geschud in voetballand, maar het kampioenenbal, dat hanteert nog steeds de gekende formule (al zal die binnenkort ook op de schop gaan). Traditioneel staat de maand augustus in het teken van een hele lading stress bij enkele Europese subtoppers, die er werkelijk alles aan zullen doen om de vetpotten van de Champions League in de wacht te slepen. Dit jaar maakt ook Union Saint-Gilloise dat gevoel eens mee!

Speelschema van de kwalificaties (telkens heen en terug):
Tweede voorronde: 19/20 juli en 26/27 juli
Derde voorronde: 2/3 en 9/10 augustus

Laatste play-off-ronde: 16/17 en 23/24 augustus 

Als vicekampioen uit onze JPL mag Union haar borst natmaken voor het eerste CL-avontuur uit de clubgeschiedenis. Naar vaste gewoonte verdeelt de UEFA de voorrondes van de Champions League onder in twee paden. Union komt daarbij terecht in het pad van de 'niet-kampioenen'. Dat betekent dat het geen landskampioenen kan treffen, maar wel nummers twee, drie of vier uit de grote competities.- Concreet oogt de weg richting de groepsfase voor Union glashelder, maar aartsmoeilijk.

Aangezien de Brusselaars geen Europese resultaten kunnen voorleggen, moeten ze vrede nemen met een status als 'niet-reekshoofd'. Dat betekent dus dat er een vette kluif uit de bus zal komen. Voorlopig zijn al drie mogelijke tegenstanders bekend: Benfica, Glasgow Rangers en PSV. Daar komt nog AS Monaco of (waarschijnlijk) Dynamo Kiev bovenop. Als Union erin slaagt om één van die kleppers uit te schakelen in voorronde drie, dan volgt in de laatste voorronde ... één van die andere kleppers. Oh ja, bij uitschakeling is de traditieclub wel al verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Europa League.

De groepsfase
Het hoeft geen betoog dat Union ook als het de groepsfase bereikt, stevige tegenstand zal oogsten. Bij de loting zal het namelijk met zekerheid in pot 4 verzeild geraken. Dat geldt ook voor Club Brugge. De landskampioen is razend ambitieus op het kampioenenbal, maar krijgt de laatste jaren steevast een stevige poule te verwerken. Dat zal in 2022-2023 waarschijnlijk opnieuw het geval zijn.

Speelschema van de groepsfase:
Speeldag 1: 6-7 september

Speeldag 2: 13-14 september
Speeldag 3: 4-5 oktober
Speeldag 4: 11-12 oktober
Speeldag 5: 25-26 oktober
Speeldag 6: 1-2 november 

De eindfase
Mocht Club Brugge (of Union) er eindelijk eens in slagen om die groepsfase te overleven, dan hervat het avontuur in februari. Zoals bekend is er voor de nummers drie uit de poules nog het vangnet van de Europa League. Daarin staat dan een knock-out-wedstrijd met een nummer twee uit een poule van die EL op het programma. 

Wat de Champions League betreft, volgen de knock-out-rondes het gekende patroon, mét heen- en terugwedstrijden zonder de regel van de uitdoelpunten. In 2023 vindt de finale plaats op 10 juni in het Atatürk Stadion in Istanboel.

Speelschema van de knock-out-fase:
Achtste finales: 14/15/21/22 februari en 7/8/14/15 maart
Kwartfinales: 11/12 en 18/19 april
Halve finales: 9/10 en 16/17 mei
Finale: 31 mei in de Atatürk Stadium (Istanboel)