Rode Duivels kunnen gezicht worden van campagne tegen racisme in het voetbal

Rode Duivels kunnen gezicht worden van campagne tegen racisme in het voetbal

15-06-2022 18:16
3

Racisme in het voetbal, het blijft een groot probleem. Ook in de Belgische stadions lijken we er maar niet vanaf te geraken. De Belgische voetbalbond zet een actie op poten om het racisme te bestrijden. 

Zo wordt er bij de top van het Belgisch voetbal nagedacht over het gebruik van BV’s in de bestrijding ervan. In het komende seizoen zouden bekende Vlamingen ingezet worden als ambassadeurs tegen racisme. 

Tijdens een hoorzitting van het Vlaamse Parlement was dit één van de agendapunten. Het parlement zoekt naar oplossingen en manieren om het gedrag in te slinken. Ze geloven dat bekende koppen een grote invloed kunnen hebben. Sterker nog: “Welke betere BV’s kun je hebben dan onze Rode Duivels,” klonk het tijdens een hoorzitting van het Vlaams Parlement. 

Er zou ook een aparte tuchtkamer komen. Vorig seizoen werden er meer dan honderd meldingen gemaakt van racisme in het stadion. Het grootste deel kwam echter voort uit de verslagen van de scheidsrechter. Om ook scheidsrechters te kunnen beoordelen (want ook die kunnen zich racistisch uitlaten en vervolgens niets in hun verslag schrijven) komt er een tuchtkamer voor de scheidsrechters.

De campagne hangt echter helemaal af van het feit of er geld beschikbaar is. Er moet namelijk nog worden bekeken of er genoeg budget is om een grootschalige nationale campagne op te zetten.