Kansen op Europe PO: Genk moet vrede nemen, lastig te dichten kloof na de achtste

Kansen op Europe PO: Genk moet vrede nemen, lastig te dichten kloof na de achtste

01-03-2022 11:00 Laatste update: 21:00
1

Met nog vijf speeldagen voor de boeg stijgt de temperatuur in de Jupiler Pro League richting kookpunt. Vooral bovenaan de rangschikking beloven het ijzig spannende weken te worden. Voor de plaatsjes in de Europe Play-Off (nummers vijf tot en met acht) lijken de kaarten naar onderen toe al min of meer geschud. Toch werpt VoetbalPrimeur.be graag haar licht op de kans per club.

In dit artikel tracht VoetbalPrimeur.be een percentage te plakken op de kwalificatiekansen voor de Europe Play-Off. Onze redactie baseert zich daarvoor op het huidige vormpeil van de ploegen, het resterende programma en uiteraard de huidige puntenstand. Van de clubs die in onze Champions-Play-Off-voorspelling meer dan 50 procent kans kregen voor een plekje bij de top-vier, gaan we ervanuit dat zij zich in het slechtste geval sowieso kwalificeren voor de Europe Play-Off.

Het gaat daarbij om één kandidaat uit het trio RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KAA Gent (de andere twee zouden dan in de top-vier eindigen). Elk van hen heeft ook maar een handvol punten meer nodig om zeker te zijn van een top-acht-notering op het einde van de rit. In de voorspelling hieronder schieten er zo nog drie plekjes over.

KV Mechelen - 46 punten - 99 procent
Aangezien Malinwa van ons nog twintig procent kans toebedeeld krijgt om de Champions Play-Off te behalen, twijfelt eigenlijk niemand eraan dat de top-acht een zekerheidje is. Met dertien op achttien zit het met het vormpeil wel snor, het voetbal is dartel en de spitsen vinden vlotjes de weg naar het doel. Ook de tegenstand tijdens de komende speeldagen oogt haalbaar, met twee uitwedstrijden bij 'mindere goden' en nog twee duels voor de eigen, fanatieke aanhang. En dan heeft KV misschien nog die veelbesproken inhaalmatch tegen OH Leuven achter de hand!

Het resterende programma van KV Mechelen:
Sint-Truiden (uit), Sporting Charleroi (thuis), KAS Eupen (uit), KV Kortrijk (thuis), Club Brugge (uit) + OH Leuven (uit)?

Sporting Charleroi - 46 punten - 90 procent
Met een voorsprong van zeven punten op het huidige nummer negen, Cercle Brugge, hoeven ook de Carolo's niet meteen wakker te liggen. Toch kunnen ze nog niet helemaal op hun lauweren rusten. Op 19 maart komt De Vereniging namelijk over de vloer op Mambourg. Als de bezoekers daar aan het langste eind trekken, wordt het misschien toch nog spannend, wie weet. Bovendien krijgt Charleroi, dat de laatste weken vaak met de hakken over de sloot punten haalde, pas op de slotspeeldag een must win voor de voeten.

Het resterende programma van Charleroi:
Standard Luik (thuis), KV Mechelen (uit), Cercle Brugge (thuis), RSC Anderlecht (uit), Zulte Waregem (thuis)

KRC Genk - 44 punten - 90 procent
De top-vier mislopen dreigt al een kater van jewelste te veroorzaken, dus ook uit de boot van de Europe Play-Off tuimelen is echt ondenkbaar voor de vicekampioen. Dat zit er ook niet aan te komen, al vormt komende zaterdag mogelijk een scharniermoment. Mocht Genk in het zand bijten bij Cercle, nadert Groen-Zwart tot op twee punten in de rangschikking ... Bij Limburgse winst is het pleit dan weer definitief beslecht. Straffer nog, dan blijft de Champions Play-Off om de hoek loeren, aangezien drie van de vier overige wedstrijden eigenlijk altijd winst moeten opleveren. Om het mirakel te voltrekken lijkt wel een resultaat noodzakelijk op bezoek bij Club Brugge én laten concurrenten als Anderlecht, Antwerp en/of Gent best nog wat onbegrijpelijke punten liggen.

Het resterende programma van Genk:
Cercle Brugge (uit), Sint-Truiden (thuis), Club Brugge (uit), KAS Eupen (thuis), RFC Seraing (uit) 

Cercle Brugge - 39 punten - 8 procent
Je merkt het aan de gapende puntenkloof: vanaf het groen-zwarte gedeelte uit Brugge wordt het aartsmoeilijk om de top-acht nog binnen te sluipen. Zoals gezegd zal Cercle het deze zaterdag moeten bewijzen. Maar zelfs als Genk op Jan Breydel voor de bijl gaat, is de weg nog lang. Op de laatste drie speeldagen ontmoeten de Bruggelingen immers nog drie ploegen uit de huidige top-zes. Met dat programma voor de boeg een puntenkloof van minstens vijf stuks dichtfietsen ... Il faut le faire. Daarnaast zit Cercle niet langer in die weergaloze hoogconjunctuur van december en januari.

Het resterende programma van Cercle:
KRC Genk (thuis), KV Kortrijk (thuis), Sporting Charleroi (uit), KAA Gent (thuis), Royal Antwerp FC (uit)

Sint-Truiden - 38 punten - 6 procent
Na een tien op twaalf, met amper één tegentreffer bovendien, staan De Kanaries bovenaan de rechterkolom, mét nog mathematisch uitzicht op de top-acht. Dat alleen is al een huzarenstukje van Bernd Hollerbach. Wat voor Cercle geldt, gaat ook op voor hen: als ze hun vlucht willen bestendigen, moet de streekderby met Genk gewonnen worden. In het geval van STVV vindt die binnen een twaalftal dagen plaats. Mocht die voorwaarde ingelost worden, bieden de laatste drie speeldagen op papier een vrijgeleide naar veel puntengewin, met duels tegen twee degradatieklanten én het zwalpende Standard. Niettemin lijkt STVV van te ver te moeten komen.

Het resterende programma van Sint-Truiden:
KV Mechelen (thuis), KRC Genk (uit), K. Beerschot V.A. (thuis), Zulte Waregem (uit), Standard Luik (thuis)

KV Kortrijk - 37 punten - 1 procent
Nog een puntje dieper vinden we De Kerels uit Zuid-West-Vlaanderen. Van hen hoeven eigenlijk geen wonderen meer verwacht te worden. Eerst en vooral leent de huidige vormcurve zich daar niet toe. De eclatante 5-0-derbyzege tegen de buren uit Waregem is pas de enige uit het nieuwe kalenderjaar ... In het sluitstuk van de reguliere competitie nog minstens tien punten behalen, nee, dat lijkt complete waanzin. Dan houden we nog niet eens rekening met de agenda, die behoorlijk pittig oogt.

Het resterende programma van KV Kortrijk:
Union Saint-Gilloise (thuis), Cercle Brugge (uit), Standard Luik (thuis), KV Mechelen (uit), RSC Anderlecht (thuis)

OH Leuven - 37 punten - 5 procent
De puntenrealiteit die KVK zowat alle hoop ontneemt, doemt uiteraard ook aan Den Dreef op. Groot verschil is evenwel dat OHL de voorbije weken blijk gaf van een keurig vormpeil, met een elf op achttien tot gevolg. Dat gemiddelde zal het echter nóg verder moeten opkrikken om nog kans te maken op de Europe Play-Off. In de twee loodzware thuiswedstrijden tegen Union en Antwerp zullen de troepen van Marc Brys minstens vier punten nodig hebben. Als de eenvoudigere opdrachten buitenshuis evenzeer tot een goed einde worden gebracht, staat er op de slotspeeldag in de Ghelamco Arena misschien nog iets op het spel.

Het resterende programma van OH Leuven:
KAS Eupen (uit), Union Saint-Gilloise (thuis), RFC Seraing (uit), Royal Antwerp FC (thuis), KAA Gent (uit)